SHL och Hockeyallsvenskan tar ställning mot övergreppen

Publicerad 2021-11-12

SHL och Hockeyallsvenskan står tillsammans upp mot ishockeyns tystnadskultur.

De senaste veckorna har fyllts av svarta rubriker om de destruktiva beteendena och machokulturen inom hockeyn.

– Min barndom kantades av hemska upplevelser som inget barn ska behöva uppleva, jag hade en fristad där jag fick vara som alla andra och det var ishallen, säger Erik Grönberg som 2016 startade organisationen ”Inte ensam aldrig glömd”.

Följ ämnen

Uppropet ”Jag står bakom dig” är ett initiativ från ”Inte ensam aldrig glömd” som stöttar barn, unga och vuxna som på olika sätt lider i det tysta.

Tillsammans med SHL, Hockeyallsvenskan och resten av hockey-Sverige vill de skapa en gemensam kraft som symboliseras av glädje, gemenskap och kärlek till sporten.

– Min barndom kantades av hemska upplevelser som inget barn ska behöva uppleva. Jag hade en fristad där jag fick vara som alla andra, det var ishallen. De hockeyspelare jag såg upp till gav mig oförglömliga minnen i en tid som annars kantades av sexuella övergrepp, ångest och oro, säger Erik Grönberg.

Viktigt med förebilder

Tanken är att sociala medier från fredagen ska fyllas med ställningstaganden från spelare och klubbar med syftet att starta ett samtal om hur vi tillsammans kan göra skillnad.

– Att SHL och Hockeyallsvenskan nu stämmer upp i detta uppmärksammande betyder oerhört mycket. Vikten av att förebilder ställer sig bakom varje människa som just nu behöver det som mest är ett första steg till förändring. Jag ser fram emot det fortsatta arbete i klubbarna och att det som så ofta tystas ned kommer upp till ytan. Genom åren har jag besökt många hockeyklubbar för ett inledande samtal om självkänsla och psykisk ohälsa. Det finns ett stort behov av att öppna upp, samtala och framför allt se varandra. Inte minst i ett sammanhang där man ofta glömmer bort sig själv, säger Erik Grönberg.

Profilerna har agerat

Syfter är att ingen hockeyspelare ska behöva känna sig ensam med sin psykiska ohälsa.

Ingen hockeyspelare ska heller riskera att utsättas för kränkningar eller övergrepp.

– Inom SHL har vi en fantastisk kraft och möjlighet att påverka och precis som i Erik Grönbergs fall agera som en positiv fristad för väldigt många människor. Med det kommer också ett stort ansvar att stå upp för alla dessa människor som engagerar sig i våra verksamheter och vi vet att det finns ett arv inom hockeyn att arbeta med. Och det gör vi, säger SHL:s vd Jenny Silfverstrand.

Klubbarna har lagt upp bilder och texter i ämnet där det förekommer spelare som Markus Ljungh, Max Friberg, Robert Rosén, Jenni Asserholt, Thea Johansson, Emil Larsson och Mattias Sjögren.

LÄS VIDARE