”Han är kung! Kul om rekordet slås”

Håkan Loob hyllar Mika Zibanejad

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Håkan Loobs målrekord är åter i fara.

Nu hoppas legendaren att Mika Zibanejad slår det.

– Mika är kung! Det vore bara roligt, tycker Loob.

Efter Zibanejads sanslösa målshow i nattens match mot Washington Capitals känns det mer eller mindre obligatoriskt att slå en signal till svensk hockeys ende 50-målsskytt i NHL.

För nu börjar det faktiskt brännas.

– O, ja. 50 känns inte alls omöjligt för Mika. Han är ju i hysterisk form!, konstaterar Håkan Loob.

Mika Zibanejad gjorde fem mål mot Washington.
Foto: BILDBYRÅN
Mika Zibanejad gjorde fem mål mot Washington.

Får ett samtal varje år

Hans målrekord (prick 50 fullträffar) från säsongen 1987/88 står sig än i dag.

– Men nu känns det som att man får ett sådant här samtal varje år. Dagens svenska NHL-spelare kommer närmare och närmare.

Och hur känner du inför det?

– Det är bara kul. Ett bevis på att vi producerar enormt bra spelare. Skulle man få sällskap i ”50-klubben” vore det bara roligt.

Du skulle inte känna någon bitterhet alls om du blir av med rekordet?

– Nej, nej, nej!

– Och jag ser det inte som ett ”rekord” heller. Det finns ju andra spelare som gjort 50 mål. Sedan råkar jag vara den ende svensken och visst, det är väl lite coolt, men förr eller senare kommer någon annan nå dit, säger Loob.

Foto: TT
Håkan Loob.

”Han är grym”

Just nu är det alltså Mika Zibanejad som jagar. Hans målkavalkad mot Washington förde honom upp på totalt 38 fullträffar för säsongen. 15 matcher återstår, så det vill till att formen håller i sig. Men faktum är att han i skrivande stund har ett högre målsnitt (0,7 per match) än vad Loob hade under sin rekordsäsong (0,63).

– Jag säger som Henke Lundqvist: Mika börjar växa fram till … kanske inte president, men definitivt kung på Manhattan. Han är grym, säger Loob.

Tror du att han slår ditt rekord?

– Jättesvårt att säga, men det är absolut inte omöjligt. Han har ju en väldigt framträdande roll i Rangers. Han spelar många minuter, mycket powerplay. Sedan är det en stor fördel att laget jagar en slutspelsplats, då kommer de självklart fortsätta matcha sina bästa spelare. Så länge han får vara frisk har han en bra chans.

Publicerad:

LÄS VIDARE