Wennerholm: För tidigt att sparka Sundquist

Av: Mats Wennerholm

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter 5-2 i premiären borta mot Frölunda var Brynäs lika heta som en brinnande julbock.

Och de hade vunnit sju av åtta träningsmatcher.

Nu?

Ett krislag efter tre raka förluster och 2-14 i målskillnad.

eDet svänger snabbt i ishockey.

När jag stack iväg på friidrotts-VM i Doha var Brynäs hetare än damernas maraton, där tjejerna kollapsade i värmen.

Just hemkommen är det Brynäs som vacklar och behöver dropp.

Form är färskvara och vi som står vid sidan av har ofta samma tålamod som en stressad iller.

Det vill säga inget alls.

När jag såg vad Brynäs värvat ihop inför den här säsongen, såg jag ett lag som kunde slåss på övre halvan.

När de såg snudd på oslagbara ut i träningsmatcherna stärktes den uppfattningen.

Och när de slog regerande mästarna Frölunda borta inför ett utsålt Scandinavium (12 044) i öppningsmatchen i SHL försvann det mesta av tvivlet.

Nye backen Jonathan Sigalet hade varit strålande, kanadensaren Jaedeon Descheneau öste in mål i träningsmatcherna och verkade gjord för en plats i förstakedjan bredvid Greg Scott och Anton Rödin.

Sämst i hela SHL

Men det var då det.

Efter åtta spelade matcher står nu Sigalet på en assistpoäng och -5 i plus/minus. Han var inne på två baklängesmål mot Luleå.

Och Descheneau är uppe i -10 nu, hemska siffror och sämst i hela SHL.

Nu har jag just sett Brynäs förlora sin tredje raka match.

Efter 1–6 borta mot Örebro och 1–4 hemma mot HV71 blev det 0–4 borta mot Luleå.

Totalt 2–14 på de senaste tre matcherna. Hemska siffror.

Tränaren Magnus Sundquist var besviken efter de två första perioderna och rejält förbannad efter den tredje. Jag förstår honom.

Nu möblerade Sundquist om inför tredje för att försöka få kontakt, men i stället var det Luleå som gjorde både 3–0 och 4–0.

Och inget i spelet tyder på en snar vändning för Brynäs. Det såg närmast uppgivet ut långa stunder och spetsen framåt obefintlig.

Det dröjde sju minuter in i andra perioden innan Brynäs skapade vad som kan kallas en giftig målchans, då Jaedon Descheneau åkte till sig ett fritt läge.

Och på de två första perioderna fick de bara iväg totalt nio skott på Joel Lassinantti, även om de kom upp i 19 totalt efter ett lika lönlöst som uddlöst försök att rädda ansiktet i den tredje.

Panik? Inte än

Men ska jag gnälla på Brynäs, så ska jag inte glömma Växjö heller.

De två lagen är de största besvikelserna så här i inledningen och Växjö ligger kvar under kvalstrecket efter ny förlust och 1–4 borta mot Örebro.

Men panik?

Nej. Inte än.

Det har redan börjat snackas om Magnus Sundquist sitter säker i Brynäs, men även om jag brukar vara snabb på avtryckarfingret och Brynäs gjort sig kända för att ha kort tålamod, så känns det alldeles för tidigt för så drastiska förändringar. Även om Ove Molin redan finns på plats i organisationen.

Men oddsen för sympatiske Sundquist eller Sam Hallam i kategorin ”de får sparken först” har sjunkit drastiskt efter den här inledningen av säsongen. Så mycket är säkert.

Och även om många spelare borde se sig i spegeln också, brukar det sällan ge någon större effekt. Det är ändå tränaren som tar ut laget, drar upp riktlinjerna och är ytterst ansvarig.

Men jag har svårt att se att varken Brynäs eller Växjö ska ligga kvar där de ligger. Jag kan omöjligt se att de har lag som Oskarshamn, Leksand eller Linköping framför sig när säsongen är över.

Nykomlingen Oskarshamn ser ut som alla tippade att de skulle se ut och är i fritt fall i tabellen efter den starka start de flesta nykomlingar brukar ha, då de är desperata redan från att pucken släpps.

Men nu har verkligheten hunnit ikapp smålänningarna.

Publicerad:

LÄS VIDARE