Ullmark tillbaka som vinnare – straffhjälte efter sorgen

Målvakten till Sportbladet: Det har varit svårt

Uppdaterad 2021-05-21 | Publicerad 2021-01-25

NEW YORK. Linus Ullmark blev straffhjälte i natt – och tog sin första seger sedan pappans uppslitande bortgång hemma i Sverige.

– Det har varit svårt, men just nu är jag oerhört tacksam för den här vinsten, säger den 27-årige Buffalo-keepern efter 4-3-triumfen mot Washington.

Precis när han var på väg in på isen för en så kallad morning skate i Philadelphia i början av förra veckan ringde Linus Ullmarks mamma och gav det förkrossande beskedet att pappan hade gått bort hemma i Sverige.

Linus skulle ha spelat samma kväll, men meddelade klubbledningen att han behövde tid att bearbeta sorgen efter det chockerande beskedet.

I fredags var han emellertid tillbaka i kassen igen och i natt, i en retur mot Capitals i Washington, tog han sin första seger sedan tragedin.

”Oerhört tacksam”

Den 27-årige ångermanlänningen stoppade 28 skott under ordinarie matchtid och säkrade sedan en 4-3-seger genom att hålla helt tätt under straffavgörande.

– Det har varit svårt. Många känslor och tankar behöver processas. Men jag försöker ta det dag för dag och tillåter mig att vara ledsen när jag är ledsen och glad när jag är glad, säger han till nhl.com.

– Just nu är jag oerhört tacksam för den här vinsten.

Victor Olofsson bidrog också till segern med ett mål – sitt tredje för säsongen – i ett powerplay i andra perioden.

Washington fick åter klara sig utan sina fyra ryska stjärnor, samtliga alltjämt avstängda för att ha brutit mot covid-reglerna, och skadade Tom Wilson, men i deras frånvaro klev Nicklas Bäckström ännu en gång fram och gjorde det som behövde göras.

Först assisterade han till ett TJ Oshie-mål, sedan räddade han en poäng genom att snärta in 3-3-målet – ur noll vinkel – i ett powerplay i mitten av tredje perioden.

Det var gästrikens fjärde fullträff för säsongen och därmed delar han ledningen i svenska målligan med Filip Forsberg.

Allt om Hockey-VM 2021: Spelschema, tv-tider och datum
Stanley Cup 2021: Allt om slutspelet i NHL

Toronto Maple Leafs fortsätter vinna – fast spelet inte precis fungerar hundraprocentigt.

Inatt slog de Calgary på bortaplan, med 3-2 – efter mål av bland andra Auston Matthews och två assist av Mitch Marner, ettan i poängligan.

Elias Lindholm och Rasmus Andersson hade bägge assist på ett av Calgary-målen och i kassen stoppade Jacob Markström 29 skott.

New York Rangers svarade för en av sina bästa insatser för säsongen borta mot Pittsburgh och hade 2-1-ledning inför sista perioden. De klarade dock inte av att stänga ner i tredje och fick ändå stryk med 3-2 sedan Jake Guentzel hängt segermålet en och en halv minut innan slutsignalen.

New Jersey Devils stod för nattens lilla skräll med en 2-0-seger hemma mot tunga New York Islanders. Den allt hetare ynglingen Jack Hughes gjorde mål igen.