Shinnimin: ”Gillar inte varandra”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

VÄXJÖ. Nicklas Danielsson ville inte tacka Brendan Shinnimin efter matchen mellan Växjö och Brynäs igår.

Danielsson kritiserade därefter Shinnimin för att ha filmat.

Nu bemöter kanadensaren kritiken: 

– De här två lagen gillar inte varandra, det är rivalitet och det händer saker under matcherna, men efteråt skakar man hand, säger han. 

Det var irriterat både under och efter matchen mellan Växjö och Brynäs igår.

Efter matchen vägrade Nicklas Danielsson att ta Brendan Shinnimin i hand.

Kanadensaren svarade med att slå till Danielsson och sedan lämna handskakandet mellan lagen.

Danielsson var inte nådig i sin kritik efteråt.

– Jag ville prata med honom först innan jag tog i hand. Då sopade han till mig, och jag kände att det inte var någon idé att bråka tillbaka, sa Danielsson till Sportbladet efter matchen, och anklagade sedan Shinnimin för att ha filmat:

– Jag tycker han agerar så jävla osportsligt. Jag menar: gå in i närkamperna och spela tufft, men man behöver inte gå in och filma. Nu hände det tre, fyra gånger under matchen. Han åker fram mot ”Nicke” (Niclas Andersén) och lägger sig ner. Spela ärligt. Jag har inga problem med spelare som vill provocera, men han behöver inte åka runt och larva sig.

När Sportbladet träffar Brendan Shinnimin efter fredagsträningen i Vida Arena är han varken arg eller irriterad, och vill inte starta någon pajkastning. 

Sportbladet träffar Shinnimin dagen efter hetsen.
Foto: DANIEL ENESTUBBE
Sportbladet träffar Shinnimin dagen efter hetsen.

”Skulle inte gjort så”

Han har dock en annan syn på det som hände.

– Jag skulle skaka hans hand men han bara stirrade på mig, tog bort sin hand och åkte förbi. Jag frågade två gånger om han inte skulle ta min hand. Han sa inget. Jag gav honom en ”jab”, jag tar ansvar för den och jag skulle inte ha gjort så, men jag tycker inte det där var rätt gjort av honom, säger Shinnimin. 

– De här två lagen gillar inte varandra, det är rivalitet och det händer saker under matcherna, men efteråt skakar man hand. 

Varför lämnade du ledet?

– Det kändes bäst att göra det för att inget mer skulle hända. Jag åkte till domarna och tackade dem och bad om ursäkt för att jag inte skakade de andra spelarnas händer. 

Var du förvånad över att Danielsson inte tog din hand?

– Ja. Jag och (Simon) Bertilsson brukar alltid ha dueller när vi möts, men efteråt så skakar vi hand. Någon kille petade upp en klubba i mitt ansikte under matchen, men det är inget som irriterar mig efteråt. Jag har respekt för alla som kommer ut och spelar varje kväll, de gör vad som krävs för att sitt lag ska vinna, och efteråt skakar man hand. Han (Danielsson) gjorde vad han gjorde, men jag har inget agg mot honom. 

”Söker inga filmningar”

I veckan fick Brendan Shinnimin böter för en filmning i tisdagens match mot Frölunda.

Igår riktade alltså Danielsson nya anklagelser mot Shinnimin om just filmningar.

– Jag ska vara försiktig med vad jag säger, men alla som spelar själva förstår att det inte är så lätt att bara kasta sig. Jag kämpar, sliter och hamnar i situationer och dueller där det är kamper. Jag är inte den störste killen på isen. Folk får tycka att jag faller lätt om de vill det, men jag åker inte ut på isen för att ramla. Jag söker inga filmningar. 

Att just Brendan Shinnimin hamnar i centrum är inget nytt.

Han är redan en välkänd retsticka.

Eller en ”agitator” som de säger i Nordamerika.

Han är lika älskad i Växjö som han är hatad bland motståndare. 

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Trivs med buandet

Hemmafansen vill se 28-åringen kontrakterad på livstid, motståndarfansen vill inte veta av honom. 

– Blir det fokus på mig så har jag gjort mitt jobb. Det tar energi från motståndarnas spel och ger våra spelare mer utrymme, säger han. 

– I Nordamerika finns mycket mer av mitt spel, det här med att komma in under skinnet på motståndarna, få dem ur balans och skapa utvisningar. Det är inte lika mycket här. Jag känner att jag bidrar med något annorlunda. Folk får bedöma om det är bra eller dåligt, men det blir en del ”buzz”. Jag blir alltid ”the bad guy”.

Är du en ”ful” spelare?

– Jag går inte ut på isen för att göra något dumt, jag vill bara spela ishockey. Jag är i Växjö för att vinna mästerskap. Jag gör allt som krävs för att laget ska vinna. Jag spelar på gränsen, försöker ge mitt lag så mycket fördelar det går och kämpar och sliter i varje byte.  

Hur är det att buas ut överallt?

– Ska jag vara ärlig så bygger buande och skrik efter mig bara mer energi. Att ha en hel arena eller ett helt lag skrikandes efter sig är en speciell känsla.

Öst in mål efter jul

Men Shinnimin är inte bara en retsticka, han är också en skicklig spelare.

Kanadensaren styrde in det matchvinnande 4-3-målet mot Brynäs, har gjort elva mål på femton matcher efter jul och bildar just nu toppkedja i Växjö tillsammans med Roman Horák och Kris Versteeg. 

– Vi har börjat bygga fin kemi, säger Shinnimin.

Han pratar mycket och gärna.

Lika rivig som han är på isen, lika vänlig är han utanför.

Ett ganska vanligt hockeyfenomen.

– Slagskämparna i NHL brukar vara de trevligaste vid sidan om. Se på Daniel Rahimi här. På isen spelar han tufft, fullföljer tacklingar och ser elak ut, men utanför isen är han nog den trevligaste personen jag träffat på den här planeten, säger Shinnimin.

– Om personer fick lära känna mig utanför isen så skulle de kanske ha en annan bild av mig. Jag gör allt, absolut allt, för mina lagkamrater, mitt lag och mina fans på isen, det är det som jag har betalt för och det som jag är här för att göra, om något annat lag eller andra fans inte tycker om mig så spelar det ingen roll.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!