Matchfakta 2/11

Nybro–Leksand 0–4 (0–0, 0–3, 0–1)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-02

Efter en trevande inledning lossnade det ordentligt för serieledande Leksand, med Ed Belfour i målet, i den andra. Jan Huokko ordnade ledningsmålet i spel fem mot fyra sedan hemmalagets Marcus Rosenqvist utvisats två minuter för en fasthållning. Fransmannen Pierre-edouard Bellemare ökade på bara fem minuter senare, och knappa minuten innan pausvilan hade Robert Petrovicky sett till att Leksand hade en stabil 3-0 ledning inför den tredje perioden.

- Vi har inte spelat så bra de sista tre eller fyra matcherna, men ändå känns det som att vi inte har varit i närheten av att förlora. Vi har en helt annan stabilitet och harmoni i truppen den här säsosngen och samspelet med coacherna fungerar mycket bättre. Till skillnad från förra säsongen tillåts vi göra lite misstag ibland, säger Leksands Mikael Karlberg till sportbladet.se

Hemmalaget fick chansen att reducera i slutperioden sedan Leksand fått Libor Prochazka utvisad 5+20 minuter. Men Leksand försvarade sig väl och istället för reducering kunde dalalaget, och Mikael Karlberg, spika slutresultatet till 4-0 i spel fem mot tre. Seger och inget insläppt mål innebär första nollan för stjärnmålvakten Ed Belfour som gjorde sin blott andra match för Leksand.

- Det är skönt att Belfour får hålla nollan. Han står hela tiden rätt och är helt fantastisk på att läsa spelet, säger Karlberg.

Andra perioden: 0–1 (10.04) Jan Huokko (Jens Bergenström, Gabriel Karlsson) spel fem mot fyra, 0–2 (15.33) Pierre–Edouard Bellemare (Herman Hultgren, Magnus Hedlund), 0–3 (18.37) Robert Petrovicky (Tomi Pettinen, Mikael Karlberg).

Tredje perioden: 0–4 (19.07) Mikael Karlberg (Morten Green, Juha Lind) spel fem mot tre.

Skott: 25–31 (10–10, 7–11, 8–10).

Utv, Nybro: 7x2. Leksand: 6x2, 1x5, 1 Matchstraff.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums.

Publik: 2554.

Sundsvall–Bofors 1–2 e förl (0–1, 1–0, 0–0, 0–1)

Matchen mellan tolvan Sundsvall och tian Bofors blev en jämn historia. Det var gästerna från Karlskoga som gjorde matchens första mål efter 13.50 i den första perioden. Johan Bülow serverade Mathias Porseland som satte ledningsmålet för Bofors.

Den andra perioden var bara drygt tre minuter gammal när hemmalagets Jörgen Nordlöf ordnade en kvittering.

Det målet stod sig tide nut och matchen gick till förlängning. Även den såg ut att bli mållös, men bara 22 sekunder från slutet kunde Björn Östlund se till att Bofors tog med sig bonuspoängen från Gärdehov.

- Tobias Thermell fick pucken mitt i slottet och hemmaförsvararna glömde bort mig lite på högerkanten, så jag kunde egentligen bara stöta in pucken i tomt mål, säger Bofors matchvinnare Björn Östlund, och fortsätter:

- Vi åkte hit med inställningen att spela bra försvarsspel, och det tycker jag nog att vi lyckades bra med. Oavgjort efter full tid är inget att snacka om. I förlängningen kunde det ha gått lite hur som helst, men det är klart skönt att kunna trycka in ett mål och få med oss bonuspoängen.

Första perioden: 0–1 (13.50) Mathias Porseland (Johan Bülow, Björn Östlund).

Andra perioden: 1–1 (3.36) Jörgen Nordlöf (Mikael Romö, Stefan Andersson).

Fjärde perioden: 1–2 (4.38) Björn Östlund (Tobias Thermell, Fredrik Höggren).

Skott: 27–32 (9–6, 7–14, 11–8, 0–4).

Utv, Sundsvall: 7x2. Bofors: 9x2.

Domare: Thomas Forsström, Umeå.

Publik: 452.

Nyköping–Björklöven 0–2 (0–0, 0–0, 0–2)

Efter två mållösa perioder föll äntligen det första målet i Peab Arena, och det var gästande Björklöven som gjorde det. Mattias Hellström hittade fram till en annan Mattias, nämligen Wennerberg, som satte ledningmsålet för bortalaget. Bara två minuter senare var det dags igen för Björklöven, och det här gången hette målskytten Magnus Gästrin.

Nyköping chansade i slutminuten och plockade ut målvakten Martin Holst, men Björklöven lyckades hålla ut och målvaktskollegan, Tobias Lundström hos gästerna. fick hålla nollan när “löven” plockade hem tre viktiga poäng.

- Vi gör en bra första period, och det grundlägger segern lite tycker jag. Nyköping brukar annars börja bra, men vi spelar ödmjukt första och får matchen lite dit vi vill. Nyköping spelar bra i andra perioden och vi tappar lite puckar, men lyckas hålla tätt och har 0-0 inför tredje perioden - vilket är perfekt. Efter ledningsmålet kan vi spela lite på det och lyckas också peta in tvåan i powerplay, efter det känns det rätt säket, säger Björklövens tränare Joakim Fagerwall till sportbladet.se.

Tredje perioden: 0–1 (3.31) Mattias Wennerberg (Mattias Hellström, Christopher Thörn), 0–2 (5.18) Magnus Gästrin (Kristofer Berglund, Jon Palmebjörk) spel fem mot fyra.

Skott: 24–26 (8–11, 7–7, 9–8).

Utv, Nyköping: 3x2. Björklöven 5x2.

Domare: Henrik Odsjö, Huddinge.

Publik: 1363.

Västerås–Malmö 2–1 (1–1, 0–0, 1–0)

Malmö fick en drömstart i toppmötet borta mot Västerås ikväll. Redan efter tre minuters spel kunde Jan Öberg, helt fri framför Johan Thalberg i hemmamålet, prickskjuta in ledningsmålet. Efter detta var det dock hemmalaget som tog över taktpinnen och efter halva den första perioden kom också kvitteringen sedan Stefan “Loppan” Hellkvist hittat målskytten Andereas Lindh framför målet.

Den andra perioden blev mållös, men det var gästande Malmö som hade det mesta och det bästa av bade spel och målchanser.

I den tredje perioden kom dock Västerås tillbaka och efter bara 5.37 kunde veteranen Patrik Juhlin ordna hemmaledningen. Malmö fick chansen till kvittering i spel fem mot fyra men hemmalaget kunde hålla ifrån Malmö fick inte ens chansen att plocka målvakten i slutminuterna. Tre poäng till Västerås som darmed passerade just Malmö upp på den sista kvalserieplatsen.

Första perioden: 0–1 (3.00) Jan Öberg (Mikko Eloranta, Patrik Lundh) spel fem mot fyra, 1–1 (10.24) Andreas Lindh (Stefan Hellkvist, Sebastian Meijer) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–1 (5.37) Patrik Juhlin (Jonas Leetma, Patrik Berglund) spel fem mot fyra.

Skott: 34–18 (11–2, 10–6, 13–10).

Utv, Västerås: 5x2. Malmö 6x2.

Domare: Patrik Sjöberg, Gävle.

Publik: 3394.