”Jag har varit nära att ge upp verksamheten”

Susanne Richter om tuffa sjukdomsperioden • Vägen tillbaka med svåra smärtor • ”Det gör ont i hjärtat”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Maria Holmén, Lena Emmoth / TR BILD
Dala-tränaren Susanne Richter är sjukskriven – då det uppstått komplikationer från en skada för fem år sedan

TRAV

För fem år sedan sparkades Romme-tränaren Susanne Richter av en häst i ansiktet och skadades allvarligt.

Nu berättar hon om smärtorna och den svåra vägen tillbaka.

– Jag är inte den som klagar men det har verkligen varit tufft, säger 58-åringen till Trav365.

Susanne Richter är travtränaren från Dalarna som de senaste åren skördat stora framgångar, på bland annat V75, med miljonhästarna Ural och M.T.Joinville.

Att det skulle bli travsporten var från början ingen självklarhet, även om hästarna alltid funnits med.

58-åringen har sina rötter i Skåne. Hon är utbildad kock och har deltagit i VM i tyngdlyftning.

Till slut var det kärleken som tog henne till Bergslagen och den lilla orten Grängesberg – där hon finns verksam som tränare i stall Björnberget.

För närvarande har hon tio hästar på sin träningslista.

Susanne Richters italienare Zeus Grif och Bandido Gar
Foto: Privat
Susanne Richters italienare Zeus Grif och Bandido Gar

Men för fem år sedan inträffade en händelse som har kommit att påverka henne mycket genom åren.

Sparkades i ansiktet av en häst

– Jag var med om en otäck olycka då jag blev sparkad av en häst i ansiktet. Detta orsakade stora skador i bland annat pannbenet och käkbenet. Komplikationerna med metallbitar som skruvats dit efteråt har varit många, säger hon och berättar vidare om hur hon mår för dagen:

– Jag är sjukskriven och har tagit emot hjälp för att sköta delar av min verksamhet. Jag gör så mycket jag orkar men jag behöver mycket vila. Jag har inte kunnat starta så mycket som jag önskar då jag helt enkelt har varit för sjuk.

Olyckan hände för fem år sedan. Vad är det som stör dig i dag och hur ser prognosen ut?

– Kroppen har börjat säga ifrån i år. Jag har haft en infektion i bröstet och mina operationer har blivit uppskjutna av olika anledningar. Dessutom har min hörsel tidigare försvunnit och jag har fått opererats för det.

– Totalt sett har de gjort elva ingrepp på mig och jag har stundtals haft mycket svåra smärtor. Flera gånger har jag åkt in på sjukhus akut och de har skickat hem mig då de säger att jag inte prioriteras i coronatider. Till sist blev det riktigt kritiskt och nu är jag sjukskriven sedan en tid tillbaka.

Kommer du någon gång att bli helt återställd?

– Nej, jag kommer att få leva med sviterna av det här. Det går långsamt framåt men återställd blir jag aldrig. jag har en åkomma som heter PGF. Musklerna slutar att fungera och påverkar även njurar och bihålor.

I helgen startade en av Richters stjärnor, Ural, i Silverdivisionen på V75 efter ett kortare tävlingsuppehåll. Det slutade med en femteplats.

– Jag är nöjd med hur han presterade trots allt. Han hade varit ifrån ett tag och banan passade inte heller just den dagen på Årjäng. Hästen känns fin efteråt men jag har fått vila i ett dygn för att återhämta mig.

”Varit nära att ge upp”

När motgångarna och smärtan varit som värst har det funnits stunder då Susanne varit nära att ge upp hela sin verksamhet.

– Vi har faktiskt pratat om att ge upp helt. Dels har jag mått och mår fortfarande väldigt dåligt, men det är även den ekonomiska delen. Vi har en liten verksamhet och är beroende av att kunna starta våra hästar. Men jag ger inte upp utan fortsätter kämpa, säger hon och berättar vidare:

– Nu har jag ju en person som hjälper mig och det är jag glad över. Jag är en pedantisk och driven människa som vill ha saker på mitt eget sätt. Det är självklart jobbigt att inse att man inte orkar på samma sätt som man vill.

”Gör ont i hjärtat”

Den senaste raden av händelser ledde nyligen fram till att Richter var tvungen att sälja sin ögonsten i stallet, den femårige italienske valacken Zim Sala Bim.

Foto: Privat
Susanne Richter tvingades sälja sin ögonsten Zim Sala Bim (numera hos André Bood)

– Det gjorde mig verkligen ledsen och har påverkat mig känslomässigt. Han var inte den som tjänat mest pengar, men den häst som betydde kanske allra mest för mig. Det gör ont i hjärtat, avslutar ”Sanna”.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!