Travanläggning till salu för 70 miljoner kronor

Julmyra Horse Center ligger ute till försäljning: ”Unik anläggning”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: Areal Fastighetsförmedling
Julmyra Horse Center är till salu för 70 miljoner

TRAV

Travträningsanläggningen Julmyra Horse Center ska säljas.

Prislappen: 70 miljoner kronor.

– Det är en nästintill unik anläggning och det är inte ofta något liknande kommer ut på marknaden, säger den ansvarige mäklaren, Mats Fröjdenstam, till Trav365.

Den stora rid- och travanläggningen Julmyra Horse Center ligger i Heby Kommun, några mil norr om Västerås och Uppsala.

Solvallatränarna Reijo Liljendahl, Dennis Palmqvist, Björn Röcklinger, Katja Melkko, Jasmine Ising, Petter Lundberg och Daniel Parling är några av de som bedriver sin träningsverksamhet på Julmyra.

Nu ska den stora anläggningen säljas.

Prislappen: 70 miljoner kronor.

”Tror intresset blir stort”

Fastighetsförmedlingsfirman Areal är de som ansvarar för den stora försäljningen.

– Det är en näst intill unik anläggning som vi fått förmånen att förmedla och det är inte ofta något liknande kommer ut på marknaden. Vi tror att intresset kommer vara stort men prisnivån kommer troligtvis att göra att antalet spekulanter minskar något. Avgörande är nog om vi kan hitta spekulanter med ett genuint intresse i travsport eller annan hästsport samtidigt som man har ett ekonomiskt sinne för att driva och förvalta anläggningen, säger mäklaren, Mats Fröjdenstam, till Trav365.

”Extremt välskött”

Julmyra Horse Center har en fullskalig rundbana om 1 000 meter, en 800 meters rakbana, en 500 meter lång djupsandsbana, en kuperad backbana samt en 800 meters rundsandbana.

Området består av 112 hektar.

– Min uppfattning är att det är en extremt välskött anläggning som har en unik helhet som jag personligen inte sett tidigare. Flera och bra banor, funktionella och fina ekonomibyggnader, goda uthyrningsmöjligheter för bostäder och gårdar m.m. Samtidigt finns det utvecklingsmöjligheter i anläggningen där man med, i sammanhanget, små medel kan utveckla anläggningen. Exempelvis färdigställa välkomstcentret i ridhuset, säger mäklaren.

En del av den stora travanläggningen Julmyra Horse Center
Foto: Areal Fastighetsförmedling
En del av den stora travanläggningen Julmyra Horse Center

Finns det redan nu några intressenter??

– Ja, vi har fått till några tidiga kontakter. Dock har försäljningsobjektet inte legat ute i mer än dryga 20 timmar så det är lite tidigt att avgöra om någon av dessa spekulanter är den slutgiltiga köparen.

Kan du säga något om framtiden för Julmyra gällande de aktiva och personal som vistas där i dag?

– Vi kan ju inte lämna några garantier för vad köparen kommer att vilja göra men jag håller det för osannolikt att en köpare helt skulle byta inriktning på anläggningen eller inte driva det vidare. Mer sannolikt är att en köpare kommer in med ny energi och genomför förbättringar på anläggningen samtidigt som densamma drivs vidare.

Mats Fröjdenstam är optimistisk vad beträffar den stora försäljningen och hoppas kunna hitta rätt köpare.

– Jag kan ändå avslöja att det är fina ekonomiska kalkyler för såväl ekonomibyggnader, bostadshus, gårdar och banor. Det är sällan man ser att nybyggnation av ekonomibyggnader är kortsiktigt försvarbara men här har man lyckats att bygga smart, underhålla byggnaderna och ha en god beläggning. Det har visat sig vara lönsamt, säger han.

”Ingen dramatik”

Majoritetsägare i Julmyra Horse Center är företaget Gelba. Geir Pedersen var vd fram till slutet av februari i år. I dag är han delägare i träningsanläggningen och berättar om beslutet.

– Det är beslutat att Julmyra ska säljas och det är ingen dramatik bakom det. Det är en anläggning under utveckling. I dag finns ungefär 200 hästar där, men verksamheten har plats för ungefär 500. Anläggningen är fantastiskt fin och det har investerats hur mycket pengar som helst, säger Pedersen till facktidningen Travronden.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN