”Finns en del bitterhet – svenska avundsjukan”

Amatören Elisabeth Lundholm om kärleken till hästarna • Lyxbilarna • IT-företaget • Heta känslorna: ”Är mig själv”

Uppdaterad 2022-02-26 | Publicerad 2022-02-18

Amatörtränaren Elisabeth Lundholm, 60, är inte som andra tränare.

Hon kör streetracing, äger flera porschar och är ekonomiskt oberoende.

– Jag gör det inte för pengarna, utan för att det är så fantastiskt roligt, säger hon till Trav365.

Danneroamatören Elisabeth Lundholm vågar sticka ut – både på tävlingsbanan där hon ofta bjuder på sig med svallande känslor, men också på ett privat plan där hon gått sin egen väg.

För nio år sedan (2013) sålde Elisabeth, tillsammans med sin man Anders Lundholm, sitt IT-företag och blev genom affären ekonomiskt oberoende.

Försäljningen öppnade dörrar och 2014 chockade hon övriga köpare under Kriterieauktionens första dag, genom att köpa dyrgripen Bungle Rain för 1,2 miljoner – auktionens i särklass dyraste ettåring.

Sagan om Bungle Rain skulle dock bli kortvarig.

Sorgen: ”Tavlor och bilder på honom”

Efter att hästen levererat fina resultat och bland annat tagit Lundholms första tränarseger på V75 hände det som inte fick hända.

Bungle Rain dog av artros och blev fem år.

Det tragiska beskedet påverkade tränaren mycket, men i dag har hon lärt sig leva med minnet av sin forne kompis.

– Då mådde jag verkligen jättedåligt men var glad över att han inte behövde ha ont längre. Han saknades i stallet men i dag finns det tavlor och bilder på honom där, när han vinner på V75. Jag ler lite åt honom nu. Hans knä var fullt med artros, berättar Lundholm.

”Bitterhet bland travfolk”

Men långt innan försäljningen av IT-företaget var hästarna en stor del av hennes liv.

Bland annat skördade hon framgångar med stoet Caramella B.F..

Elisabeth Lundholm kan ibland känna att vissa tror att hon köpt sig till den ständigt höga segerprocenten, framgångarna på V75 och de fina hästarna.

– Jag har fått jobba hårt ända sedan jag flyttade hemifrån, jobba det kan jag och jag brukar skämtsamt säga om pengarna tar slut, då kan jag alltid skaffa mig ett arbete. Visst har pengarna underlättat men jag har skinn på näsan och kan känna att det finns en viss del av den svenska avundsjukan, säger hon och fortsätter:

– Det finns en bitterhet bland en del travfolk och kollegor. Jag vet inte vad det beror på men de kanske inte har kunnat köpa de hästar de vill. Jag har med åren lärt mig hantera det, jag höll faktiskt på med hästar långt innan vi sålde företaget, var hästägare redan 2002.

Elisabeth Lundholm lever ut sina känslor på tävlingsbanan.

Äger flera lyxbilar: ”Vill vara först”

Elisabeth Lundholm, som nyligen fyllde 60 år, har nio hästar på sin träningslista, varav flera nya och spännande ett- och tvååringar – och lever precis det liv hon vill.

Ett av hennes allra största intressen, förutom hästarna, är snabba bilar, höga farter och streetracing.

Hon äger själv flera vrålåk, däribland en Porsche med 700 hästkrafter.

– Jag har två Porschar nu, bytte bort en ”Porsche 911 Turbo S”, jag tänkte varför ska den stå hela vintrarna utan att man åker något. Nu kör jag en ”Panamera” med 700 hästar året runt. Men tyvärr hinner jag inte åka så mycket som jag önskar.

– Känslan med en Porsche för mig är som känslan att ta på mig skinnjackan, det ser alltid okej ut. Jag är en viss typ av människa som inte alltid behöver vinna för att vara nöjd, men när det kommer till bilar då vill jag vara först.

Under vintern använder Elisabeth ofta sin Porsche Panamera.

”Blir väldigt känslosamt”

Du verkar vara en person med känslorna utanpå. Du bjuder på dig själv efter segrar och det blir ofta tårdrypande intervjuer. Hur är det att stå vid sidan när dina hästar tävlar?

– Jag lever mig verkligen in i loppen och med vissa hästar är det ännu värre. Exempelvis när Everest Sisu tävlar som jag kört och vunnit med själv dessutom. Då blir det väldigt känslosamt. Jag tycker om när hästarna visar att de trivs och att de gillar att träna hos mig.

– Hästarna går alltid först, det är ingen här som stretchar, skor, masserar och behandlar. Det är jag och min man Anders som gör det. När då hästarna visar att de vill springa då är lyckan gjord för mig. Jag visar vad jag känner och försöker aldrig vara någon annan än den jag är. Jag gör inte det här för pengarna, utan för att det är så fantastiskt roligt.

Under lördagen skulle Lundholms sjuårige valack Soul Tan ha startat på V75 från Bergsåker.

Men det efterlängtade deltagandet fick ställas in då hästen drabbats av en sårskada.

Följ ämnen i artikeln