”Jag är bara en idiot – får leva med det…”

Livstidsavstängde Atle Hamre räddade den norska travfesten: ”Gjorde min plikt”

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Atle Hamre.
Foto: TR Bild
Atle Hamre.

Franske demontränaren Jean-Michel Bazire ville dra sig ur Oslo Grand Prix och inte starta någon häst i miljonloppet.

Då agerade den, i Norge bannlyste Atle Hamre, han tog ett plan till Paris och förklarade för Bazire hur viktiga hans hästar var för norska travfesten.

– Jag får inte vara på plats och titta på loppet, jag får sitta i min lägenhet och kolla, men det blir en fest för alla andra, säger Atle Hamre, som är avstängd på livstid från norsk travsport för att han ska ha skadat sportens anseende vid upprepade tillfällen.

Den nu 59-årige Atle är avstängd från norsk travsport på livstid efter att ha dömts för utpressning och suttit i fängelse för det två gånger. 

Anledningen: han ska i dessa fall ha skadat norsk travsports anseende.

Hamre, som var en av trav-Europas största tränare- och kuskprofiler under 80- och 90-talet och som kört fem Elitlopp, får inte beträda travbanor i Norge, men han hjälper sin bror, stortränaren Frode Hamre, med träningen av hästarna.

”Köpte mig en flygbiljett”

Och inför norsk travsports största fest helg - Oslo Grand Prix-helgen - var han den enskilt största faktorn till att Jean-Michel Bazire inte drog sig ur med sina hästar.

Den franske stortränaren ville bruka Jos Verbeeck som kusk bakom Valokaja Hindö i loppet, men eftersom Jos Verbeeck hade en avstängning över sig efter situationen i Elitloppet krävdes dispens.

Men någons dispens delades inte ut till den belgiske playboy-kusken. Enligt det norska reglementet behövde Verbeeck ha kört hästen vid två av de fem senaste starterna, vilket inte var fallet.

Bazire ville då inte komma med någon häst.

– Jag köpte mig en flygbiljett och åkte till Frankrike för att prata med Bazire. Jag förklarade att det var väldigt viktigt att hästarna kom till Norge. Det är viktigt för norsk travsport och för de norska hästägarna som satsar så mycket pengar, och som har häst i träning hos honom i Paris, att de får se sina hästar på hemmaplan. Utan mig hade inte Bazires hästar kommit till Norge.

Du övertygade honom?

– Nej, jag förklarade bara hur det låg till och hur viktigt det var att hästarna kommer och startar i Oslo Grand Prix. Man övertygar inte Bazire, han är chefen, det är han som bestämmer.

Atle Hamre la ut egna pengar på resan - för att göra Oslo Grand Prix-helgen än mer het.

– Jag vill visa att jag är en bra man, en gentleman. Jag brinner för sporten och vill det bästa för travet.

Har du fått något tack av norska travförbundet för agerandet?

– Ingenting. Men jag behöver inga tack. Jag är bara en idiot, det får jag leva med. Jag gjorde bara min plikt och är stolt över det. Sen får det bli som det blir. Jag får inte titta på loppet live på Bjerke. Jag får sitta i min lägenhet och titta, men det blir en fest för alla andra.

”Helt snurrig - vet inte vad som gäller”

Att Atle ska bli accepterad inom norsk travsport igen är något han snudd på gett upp hoppet om.

– Jag vill inte ligga på mer. Det är som att gå på ett kalas som man inte är välkommen till, det är ingen bra känsla. Tyske kusken Heinz Wewering s(som tagot över 17 000 kusksegrar a till mig; du behöver inte Norge - Norge behöver dig.

Utanför Norges gränser råder dock luddiga förhållanden, även för huvudpersonen själv.

Under Elitloppshelgen på Solvalla äntrade han stallbacken till Stockholmsbanan utan några som helst problem.

– Jag blir helt snurrig själv, jag vet inte vad som gäller, det är ingen som säger något till mig.

Men upplevelsen på Solvalla bär legendaren med sig.

– Jag har inte varit på en travbana på 15-16 år, så det var fantastiskt att träffa alla vänner som jag konkurrerade med i Europa och USA förut. Jag träffade Verbeeck, åt frukost med John Campbell med flera. Några grät när dom såg mig, andra kramade om mig. Det var en helt fantastisk upplevelse. Folk undrade vad som händer och jag börjar nästan att gråta nu när jag tänker tillbaka på det. På lördagen kunde jag bara vara på plats i två lopp, jag orkade inte mer, jag har helt slut och överväldigad över att träffa alla kompisar igen.  Det visar bara än en gång hur stora svenskarna är. Jag känner mig ensam i det här, men på Solvalla blev jag behandlad som en toppstjärna. Timo Nurmos, Hans-Owe Sundberg, Olle Goop, Björn Goop - hästarägare, ja alla sa; wow, vad kul det är att se dig. Dom undrade också om jag fick lov att vara på stallbacken. Mitt svar, med glimten i ögat; jag smög i skogen, så det gick bra. Alla skrattade högt.

Jean-Michel Bazires hästar som startar i Oslo Grand Prix är Valokaja Hindö (som körs av Christophe Martens) och Looking Superb som körs av hästens förre detta tränare och kusk Jomar Blekkan.

Oslo Grand Prix körs 17.45 på söndag, på Oslo-banan Bjerke.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN