Elitloppet 2019

Ohlsson: ”Jag kanske är sjuk i huvudet”

Svenske stjärnkusken om Elitloppet och Kusk-VM

Av: 

Christoffer Wickman

TRAV

Ulf Ohlsson slutade trea i Elitloppet med Makethemark.

Men den svenske stjärnkusken har inte grämt sig över att de aldrig fick chansen.

– Jag kanske är sjuk i huvudet, säger Ulf Ohlsson.

54-årige stjärnkusken Ulf Ohlsson fick bara köra två lopp under Elitloppsdagen på Solvalla i söndags.

Anledningen: han var avstängd.

De två lopp som han fick köra var Elitloppsförsöket – och Elitloppsfinalen.

I försöket så slutade Makethemark och Ulf Ohlsson tvåa och i finalen gick de i mål som trea, med till synes vinstkrafter kvar i mål.

Så nära att vinna Elitloppet, sitt livs seger, har Ulf Ohlsson aldrig varit. Trots det är det inte något som grämer honom.

”Vet inte hur jag är skapt”

– Jag vet egentligen inte vad jag ska säga, jag vet inte om jag grämer mig speciellt mycket att vi inte fick lucka 200 meter från mål, jag har faktiskt inte tänkt på det, säger Ulf Ohlsson och fortsätter:
– Jag kanske är sjuk i huvudet, men jag valde ju den situationen själv, jag körde på ett sådant vis att vi kunde bli fast, och därför kan jag inte säga att jag grämt mig.

Flera verkar vara överens om att du har jättechans att vinna Elitloppet, om du och Makethemark fått chansen?

– Ja, jag vet inte hur jag är skapt, men för mig känns det inte så. Det är klart det hade varit roligt att få lucka 200 kvar och det är mycket möjligt att vi hade vunnit loppet då, men att hästen var trea och gick så bra både i försök och final överväger. Jag hade inte de förhoppningarna på förhand, finalplats var rimligt men att han skulle sluta trea i finalen med krafter kvar det hade jag inte kunnat tänka mig. Jag är jättenöjd med vad hästen presterade och för mig var det bara positivt.

”Man vill inte vinna Elitloppet på det sättet”

Men faktum är att Ulf Ohlsson kunde vunnit Elitloppet ändå, trots att han bara gick i mål som trea med Makethemark. Domarna väntade länge, mycket länge, med resultatet och under de tiotal minuter som resultatet dröjde, gick snacket om att det lutade åt svensk seger i Elitloppet. Anledningen: passgång på målettan Dijon och Joseph Verbeecks snäva körning med Aubrion du Gers.

– Jag hade inte den kollen när jag körde av banan att Dijon hade konstig auktion till slut, men jag sa till Petri Salmela när jag lämnade över Makethemark att vi kanske är tvåa, och då syftade jag på att de kunde diskat Joseph Verbeeck. Sedan mötte jag folk på stallbacken som sa att jag kanske vunnit Elitloppet, och då är det klart att tankarna kom och att man började fundera. Jag gick upp i kuskrummet och där var det många rutinerade kuskar som tyckte att det var passgång på Dijon och då började tankarna att komma. Det var en lång väntan så de hade nog problem i domartornet, annars hade de ju inte väntat så länge.

En seger i Elitloppet hade för den svenske stjärnkusken varit det största hittills, men att vinna Elitloppet på det här sättet, är Ohlsson tveksam till om han hade velat.

– Om jag hade vunnit hade jag nog fått en konstig känsla, jag hade nog inte jublat rätt ut direkt. Det är klart jag hade blivit glad, men det hade så klart inte varit samma grej. Det var väl lite som när Björn Goop vann Elitloppet med Conny Nobell några månader efter, och det hade nog blivit en liknande känsla. Jag hade i och för sig fått segerdefilera framför Elitloppspubliken. Elitloppet vill man så klart vinna, men inte på det sättet.

”Blir svårt att hålla undan”

Vad tycker du om Elitloppshelgen i stort?

– Det är klart det blir lite avslaget för alla när det blir det vädret som det var, det ska ju vara solsken och 25 grader varmt, det är då det blir den rätta stämningen. Det var bra stämning nu också, men det blir inte riktigt samma sak.

Ulf Ohlsson är just nu inne i brinnande Kusk-VM och efter tre tävlingsdagar så är Ulf Ohlsson i topp. Kusk-VM avgörs på fredag, och Ohlsson tror det blir tufft att hålla undan och bärga Sveriges första guld i Kusk-VM.

– Det ser ut som att jag får svårt att vinna något i kväll i Eskilstuna och även på fredag, jag hade några segerchanser under onsdagen i Rättvik men kör jag blankt i kväll och även på fredag så spelar det nog ingen roll om jag tar några pinnar på onsdag. Jag tyckte redan innan tävlingen drog igång att det såg svårt ut för mig att vinna på förhand, och den känslan kvarstår. De har annars lyckats ranka hästarna väldigt bra för det är jämnt och det är ingen som gått lös.

VM-kollegorna fick den gångna helgen vara på plats på Solvalla och uppleva Elitloppshelgen, det största vi har inom svenskt trav, och för vissa var det första gången.

– De tycker det varit jätteroligt att vara här, de trivs här och vill gärna komma tillbaka, säger Ulf Ohlsson.

FOTNOT: Efter onsdagens tävlingar leder Ulf Ohlsson Kusk-VM med 166,5 poäng före tvåan Doug McNair från Kanada på 164,5 poäng.

Publisert:

LÄS VIDARE

Stjärnan till attack: ”Stor domarskandal”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet 2019

Ulf Ohlsson

Elitloppet

Solvalla

Trav