Hannas idé #enstolförrfsl hyllas i Almedalen

Av: Angelica Öhagen

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

På grund av hot från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har flera deltagare och organisationer ställt in sin medverkan under Almedalsveckan 2019.

På scenerna står istället en tom regnbågsfärgad stol.

– Vi vill inte att RFSL:s frånvaro ska passera omärkt förbi , säger Hanna Navier på MÄN som ligger bakom idén.

RFSL lämnade återbud till panelsamtalen under Almedalsveckan på grund av hot från nazistiska NMR. Istället stod en tom regnbågsfärgad stol på scenen under Svenska hjältars panelsamtal om civilkurage.

– När vi hörde att RFSL ställt in satte vi oss ned som organisation och diskuterade hur vi skulle agera på bästa sätt, säger Hanna Navier som är kommunikationsansvarig på Män för jämställdhet (MÄN).

Idén med en tom stol hämtade de från den feministiska rörelsen.

– Det är väldigt allvarligt att RFSL inte kan vara här och det kändes viktigt för oss att deras frånvaro inte passerade omärkt förbi.

Att närvara under Almedalsveckan 2019 var ingen självklarhet för den ideella organisationen MÄN.

Misshandlad av nazister

– Vår ordförande blev misshandlad av nazister under förra årets Almedalsvecka och flera av oss kände oro för att delta på grund av hoten förra året, säger Hanna Navier.

Polisutredningen om misshandeln pågår fortfarande.

– Det är helt oacceptabelt att NMR tillåts begränsa det demokratiska samtalet, men vi tycker att polisen har tagit det här på större allvar än förra året vilket är positivt.

Utöver fysiska stolar på seminarier och panelsamtal kan man följa manifestationerna på sociala medier genom #EnstolförRFSL och #paxarplats.

– Det är flera organisationer och politiska partier som har följt efter. Och det är kul att andra även har gjort liknande initiativ. Det viktiga är att synliggöra att RFSL saknas här i Almedalen, säger Hanna Navier.

1 av 2 | Foto: Jakob Andersson
Hanna Navier med #enstolförrfsl

Mångfaldsparad under torsdagen

RFSL kommer inte att anordna några seminarier och är inte på plats med paneler, mingel eller deltar i några politiska debatter. Däremot anordnar organisationen en mångfaldsparad på torsdagen.

– Jag hoppas att det blir stor uppslutning. Det som känns mest positivt med alla regnbågsflaggor runt om i Visby är att det är ett så brett engagemang för RFSL och hbtq-frågorna, säger Hanna Navier och fortsätter:

– För oss på MÄN är det viktigt att engagera oss eftersom vi ju jobbar med att stoppa mäns våld, och vi ser att män står för en majoritet av hot och hat mot kvinnor och hbtq-personer.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.