”Allt är möjligt”

Publicerad 2012-11-19

Svenska Hjältars skolturné i Helsingborg – för att tala om livskriser och hjältar

När livet rasar och vägen tillbaka känns ouppnåelig.

Då gäller det att tänka som simstjärnan Christoffer Lindhe, 23, som förlorade båda benen och en arm i en olycka:

– Allt är möjligt.

Christoffer Lindhe är en framgångsrik simmare.

Om livskriser och att kämpa sig tillbaka.

Det handlar det om i dag när Svenska Hjältars skolturné gästar södra Sverige och Magnus Stenbocksskolan i Helsingborg. Med är även niondeklasser från två andra skolor i staden, Slottvångsskolan och Elinebergsskolan.

Lektion fyra

Helsingborg är fjärde och näst sista stoppet i år för skolturnén, efter Luleå, Jönköping och Södertälje.

- Att leva i ett samhälle innebär rättigheter, men också skyldigheter. Vi måste ta hand om varandra och det är därför Svenska Hjältar har kommit till er skola, säger skolturnéns eminente ciceron Mark Levengood.

- Ni måste träna er på att vara modiga för om man är rädd blir man dum i huvudet, säger Levengood som får sällskap på scenen av Aftonbladets publisher Jan Helin.

- Svenska Hjältar är ett svar på den vanligaste kritiken mot medier i allmänhet och kvällstidningar i synnerhet, måste nyheter alltid vara så negativa? Så vi bestämde oss för att leta efter de positiva historierna för att hitta alldeles vanliga människor som har gjort alldeles ovanliga saker, säger Helin.

Går i terapi

Tre sådana människor finns på plats i Magnus Stenbocksskolan i dag. En av dem är Kristian Kabelacs, som tog mod till sig att anmäla sin skola som blundat för den grova mobbning han utsatts för under många år.

- Jag har alltid varit annorlunda och vågat säga ifrån om jag tycker att något är fel. Jag ångrar inte att jag anmälde skolan för jag gjorde ändå en bra grej, men jag gick in i väggen och hamnade i en svår depression. Jag går fortfarande i terapi för att komma ur det här svarta hålet jag hamnade i, säger Kristian, som utsågs till Svenska Hjältars Förebild 2007.

Även Isak Hardo, Svenska Hjältars Ungdomshjälte 2010, går upp på scenen. Han vara bara 15 år när han räddade en femårig flicka från att strypas ihjäl av en drogpåverkad kvinna på Medborgarplatsen i Stockholm.

- Jag trodde att någon annan skulle göra något eftersom det stod så mycket folk runt omkring. Men sen insåg jag att det inte var så. Så jag sprang, säger Isak.

Överkörd av tåget

Sist men inte minst tar sig Christoffer Lindhe upp på scenen. Han blev överkörd av ett tåg för sex år sedan och förlorade båda benen och vänster arm.

Vägen tillbaka blev lång, men Christoffer hittade kraften och viljan inom sig och insåg att det bara fanns en väg: framåt.

– Det gäller att ta vara på de framsteg man gör och lagra dem. Det hjälper mig i de mörka stunderna, för sådana finns också, säger Christoffer som utsågs till Svenska Hjältars kämpe 2008.

”Van att pusha mig själv”

Lindhe har tagit flera medaljer i simning och deltagit i två Paralympics, i London i somras slog han alla svenska rekord – som var hans de också – i alla grenar han ställde upp i.

– Jag har simmat sedan jag var liten och är van att pusha mig själv och nöta på. Det har hjälpt mig mycket efter olyckan, säger Christoffer, som också har gått klart högskolan och nu satsar på en ny karriär som utvecklingsingenjör i egen regi.

Som Svensk hjälte vill han gärna inspirera och hjälpa andra.

Christoffer, som många gånger har berättat sin historia i skolor och på företag, tycker att det är spännande att vara med på Svenska Hjältars skolturné och nå ut till Sveriges nior.

Fler hjältar

– Att hjälpa andra betyder jättemycket för mig. Jag vill förmedla känslan av att "kan han, kan jag också". Det vill jag uppnå, säger Christoffer.

Även i år ska hjältar av olika slag lyftas fram på den stora galan i december. En av jurymedlemmarna som har varit med och utsett årets hjältar är skåningen, artisten och programledaren Måns Zelmerlöw som även han finns på plats på Magnus Stenbocksskolan i dag.

- Det är väldigt roligt men också rätt påfrestande för du ska försöka rangordna godhet och det är väldigt svårt. Det kan lätt bli småbråkigt på mötena. Men det brukar bli bra till slut, säger Zelmerlöw.