Elise viger livet åt de prostituerade

Av: Katarina Wendelin

Publicerad:
Uppdaterad:

För sin kamp belönas hon med Svenska Hjältars Livsgärning 2015

1 av 4

Som de prostituerades ”morsa” har hon blivit Malmskillnadsgatans ängel, de kriminellas mentor och missbrukarnas stöttepelare.

I 20 år har Elise Lindqvist, 79, vigt sitt liv åt att hjälpa andra.

Och för sin Livsgärning kan hon nu också kalla sig Svensk Hjälte.

– Det är alldeles för stort det här! Och en total överraskning!, utbrister Elise.

Det är eftermiddagsbön i Klara kyrka i centrala Stockholm. Längst fram står Elise Lindqvist, 79, och leder ett tjugotal besökare i bön och sång, något hon gör varannan onsdag. Och allt är som det brukar vara när det börjar dra sig mot sitt slut – då ställer sig plötsligt en välbekant blond kvinna i gul rock upp och avbryter församlingen.

– Du har blivit utsedd till Svensk Hjälte 2015 – och det var på tiden!, säger skådespelerskan och komikern Pia Johansson.

Bredvid står en häpen Elise och mottar församlingens applåder och hurrarop, medan Pia – en kär gammal vän – kramar om henne.

– Jag blir alldeles stum! Tänk att jag ska få gå på Cirkus! Men tänk om jag är bortrest? Måste jag köpa ny klänning nu?, utbrister Elise.

”Alldeles för stort”

När nyheten sjunkit in och församlingen skingrats sätter vi oss i en av kyrkbänkarna. Det här är hemmaplan för Elise. Klara kyrka har varit utgångspunkten för arbetet hon utfört i 20 år – det var här hon började leva, som hon själv säger. Och det är här hon hittar styrkan att i ur och skur, varje fredag året om, ställa sig på Malmskillnadsgatan och finnas där för de prostituerade med kramar, kaffe, smörgås och godis, med goda råd och pepp.

Men Elise besöker också kriminella på väg ut i samhället. Hon finns där för missbrukare, hemlösa och tiggare. Hon träffar kvinnor som vill sluta sälja sig. Och hon reser land och rike runt och föreläser om sitt liv och vardagen de människor hon möter lever i. 

Att hon nu utses till Svensk Hjälte för sitt ihärdiga arbete – för sin Livsgärning – är en chock för 79-åringen.

– Det är alldeles för stort det här! Och en total överraskning! Jag vet att Pia har fullt upp och blev förvånad att hon kunde vara med på en eftermiddagsbön men hade ingen tanke på att det var en kupp!, säger Elise.

Det är lätt att förstå varför hon är ”morsan” med de hon träffar. Elise utstrålar en speciell sorts glädje, en värme och ett lugn som smittar av sig.

Dessutom har hon lättare än de flesta att relatera till de trasiga människor hon möter. Som femåring utsattes hon för sexuella övergrepp. I skolan mobbades hon och ansågs vara efterbliven. Hon rymde hemifrån och flyttade som 16-åring in hos en bordellmamma och fick äntligen den kärlek hon törstat efter – och hon fick höra att hon var söt. Men snart sålde hon sin kropp och började missbruka både alkohol och tabletter. Med hjälp av sin syster kom Elise till slut till ett behandlingshem där hon blev ren – och hittade Gud. Och att hjälpa andra utsatta blev hennes kall.

Träffar fler unga

Sedan Svenska Hjältar senast skrev om Elise i februari, har arbetet rullat på som förut. Men kontakten med unga har ökat, särskilt unga killar. Genom att samtala försöker Elise vägleda och berätta var man kan få hjälp med sitt missbruk.

– Det är så många som vill sluta men det är så svårt att bryta med det gamla livet. Själv var jag van vid att misshandlas, van vid att sälja mig – det var det jag kände till. Och man är rädd för det man inte känner till.

Elise jobbar också allt mer med tiggare och har kommit särskilt nära en rumänsk kvinna vars familj, som är kvar i hemlandet, hon nu försöker stötta. Att jobba med både män och kvinnor som suttit i fängelse och nu ska ut i samhället, är också ett arbete Elise satsar allt mer på.

– Det blir bara mer och mer. Ibland går luften ur en men med Guds kraft orkar jag.

För att säkerställa att hennes arbete kan fortgå den dag hon fysiskt inte längre orkar, har Elise sett till att bygga upp en stab av människor som liksom hon brinner för samhällets utsatta. Hennes ”nyckelpigor” – fyra, fem personer som står henne extra nära – kan när som helst ta över. Och så ser hon till att ha en dag i veckan som bara är hennes. Då passar hon på att vattna blommorna.

– Att hjälpa ger mig så mycket energi, för jag får så mycket kärlek, den kärlek jag aldrig fick som liten. Jag får så många kramar och det ger mig kraft, jag blir överväldigad.

Längtar efter fest

Jag frågar om hon – 79 år gammal och liten som Teskedsgumman – aldrig är rädd att träffa grova kriminella.

– Rädd är jag aldrig men jag är försiktig. Man är inne på deras område och då ska man inte tro att man är någon Tarzan – men ibland är det riktigt skönt att få en kram av en biffig karl, säger Elise och skrattar.    

Att hon nu ska få kliva upp på scen på Cirkus i Stockholm och motta publikens – och svenska folkets – jubel, känns både pirrigt och roligt. Efterfesten ser hon redan fram emot.

– Mina knän kommer darra – någon får hjälpa mig upp! Men det kommer nog släppa när jag ser Pia i publiken och det är ju fest! Då får man inte sitta och sura, säger Elise och skrattar.

Missa inte Svenska Hjältar-galan den 18 december klockan 20:00 på tv4!

Årets Livsgärning:

Elise Lindqvist, 79, Huddinge

Juryns motivering: ”Elise är en hjälte för att hon vigt sitt liv åt att hjälpa de prostituerade på Malmskillnadsgatan i Stockholm. I 18 år har hon funnits där för dem med hjälp i stunden och stöttning att vända livet så som hon en gång vände sitt eget.”

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.