Cassandra räddade dumpad kanin: ”Som en hårt tovad ullmatta”

Uppdaterad 2022-05-05 | Publicerad 2022-05-04

– Pälsen var som en hårt tovad ullmatta.

Så beskriver Cassandra Lindahl, 30, hur det var att klappa en kanin hon räddade.

Nu vill hon sätta ljus på problemet med att allt fler tama kaniner dumpas av ägare som tröttnat på dem.

Det var i slutet av april i år som Cassandra Lindahl fick höra talas om den lilla kaninen som var i nöd. En kvinna kontaktade Cassandra och slog larm om en kanin som setts vid en grusplan vid några byggbaracker.

Med gemensamma krafter kunde de fånga in den och Cassandra, som utöver sitt jobb som mellanstadielärare driver en omplaceringsverksamhet, tog hem kaninen.

– Då började jag kolla tovor i pälsen och försökte klippa lite men insåg att det gick inte, för de tovorna satt så djupt inne. Och det var så många tovor och så hårt tovat. Det kändes som att klappa en hårt tovad ullmatta. Det var bara en stor hård boll av ull.

Utöver det hade kaninen problem med någon form av blodsugande ohyra i öronen. Cassandra gav medel mot ohyran men sen fick hon ta med kaninen till veterinären för att raka bort de värsta tovorna.

– Det tog väldigt lång tid att få honom tovfri, så de tyckte det var hemskt.

Men nu är kaninen av med både ohyra och tovor. Han har även fått ett nytt hem.

– Planen är att han ska kastreras och sen få en kompis.

Veterinären lyckades raka bort de värsta tovorna och den lilla kaninen har nu fått ett nytt hem.

Inget roligt liv

Cassandra berättar att det inte är ovanligt att hitta övergivna kaniner och att det oftast sker antingen när vårvärmen kommer, i samband med skollov eller efter semestern när skolan startar igen.

– Då har man inte tid att ta hand om kaninen längre och då släpper man ut den.

Följden för kaninen är att den blir väldigt utsatt för faror från rovdjur, människor och exempelvis trafik. På det viset skiljer den sig från en vildkanin. För Cassandra är det viktigt att nå ut med informationen till allmänheten, att man inte gör sin tama kanin en tjänst när man släpper ut den.

Cassandra har ett stort hjärta och älskar djur. Här ses hon tillsammans med sina höns och en av katterna.

– Fåglar kan hacka på dem och hundar och katter kan jaga dem. Det är inget roligt liv och de förstår inte hur man flyr på samma sätt som en vildkanin gör. Tamkaninen sitter där och förstår inte att den behöver springa och gömma sig.

Problemet är enligt henne vanligare i storstadsområden som Stockholm och Malmö, men även i Skövde-trakten där hon bor är det ett växande problem.

Vad ska man göra om man hittar en övergiven kanin?

– Det bästa är om man kan ta hand om kaninen själv. Det är inte alltid jättelätt att hitta någon annan som vill ta den. Eller kolla med djurhem i närheten om det finns.

Cassandra har flera kaniner som söker efter ett nytt hem. På hennes Facebooksida ”Cassis omplaceringar” kan man läsa mer om det.

Mår bra av att hjälpa

Cassandra har en Facebooksida där man kan se vilka djur som letar efter nya hem och berättar om sin drivkraft i arbetet.

– Jag gör ju det för att jag mår bra av att hjälpa till. Så det är helt själviskt. Jag mår bra när jag känner att jag gör någonting.

Att kunna se resultatet av sitt arbete och se resultatet så snabbt är oslagbart.

– Det är så härligt att kunna se skillnaden när man får en kanin eller en hund eller något annat djur som är jätterädd och många gånger är i väldigt dåligt skick och har ohyra som öronskabb. Det är så härligt att se när de mår bättre!

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!