Han gör mat till bränsle

Uppdaterad 2011-12-08 | Publicerad 2011-12-03

Årets Miljöhjälte, Jan Rapp, om idén: Det är fruktansvärt enkelt

Brödskivor och apelsinskal som bränsle till Stockholms bussar.

I Jan Rapps miljövänliga värld är allt möjligt.

– Det finns ett skriande behov av globala miljöföredömen, säger han.

Det sägs ofta att den globala uppvärmningen är vår tids ödesfråga.

Alarmerande rubriker om skövlade skogar och döende isbjörnar blandas med politiska utspel om miljömål och koldioxidskatter.

Jan Rapp, 48, biträdande överläkare på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus, tog tag i saken. ”Biogasexperten” såg till att matavfallet på hans arbetsplats blev till bränsle för Stockholms bussar.

– Jag vill göra det svårare för politiker att nonchalera problemet genom att visa på tydliga exempel på åtgärder, säger Jan Rapp, som nu har utsetts till Årets Miljöhjälte i ett samarbete mellan Arla och Svenska Hjältar.

Accepterar inte nej

Christer Åberg, vd på Arla Foods, motiverar:

– Jan verkar vara en härlig profil som verkligen bestämt sig för att inte acceptera ett nej. Han har tagit på sig ett ansvar och inte gett sig förrän han löst frågeställningen. Han ser möjligheter och är extremt uthållig.

– Ett långsiktigt och uthålligt miljöengagemang ligger också Arla varmt om hjärtat. Om vi tillsammans kan skapa ett engagemang kring miljön har vi vunnit mycket.

Rapp ser möjligheter med utmärkelsen.

– Otroligt roligt. Jag gör ju det här för att sprida miljömedvetenhet. Utmärkelsen innebär att jag når ut till fler, säger han.

”Fruktansvärt enkelt”

I stället för att alla sopor slängs i svarta plastsäckar sorteras sjukhusets matavfall nu i små byttor på varje avdelning. Dessa töms i soplådor som transporteras till Uppsala där ärtor och gulasch blir till biobränsle.

– Det är så fruktansvärt enkelt. Och alla kan göra det hemma också, säger han.

– Det handlar om att ringa ett samtal och att frigöra 30 centimeter för en påse under diskbänken. Vem har inte plats med det?

60 000 liter bränsle

För Danderyds sjukhus rör det sig om 36 ton matavfall per år. Flera av de andra storsjukhusen i Stockholm följer nu Jan Rapps initiativ.

När samtliga fem är i gång kommer de tillsammans att producera 500 ton matavfall – eller 60 000 liter biobränsle – per år. Det betyder att motsvarande 150 skolklasser kan åka till och från skolan året runt med SL:s miljövänliga biogasbussar, har Jan räknat ut.

– En vinst för både klimatet och stadsluften, säger han.

Betalade ur egen ficka

Jans vilja att förbättra miljön sträcker sig långt. Så långt att han – ur egen ficka – betalade Stockholm stad för att två personer skulle kunna få fler att sortera sitt matavfall.

– Jag har vare sig barn eller familj och då är det ju lättare att omprioritera vad man lägger sina pengar på, säger han.

Initiativet innebar en 20-procentig ökning av insamlat matavfall.

Nyligen beslutade Stockholms Stad att höja målet för insamling av matavfall. Man har därför planerat att göra det lönsammare både för villaägare och flerbostadshus att sortera ut sina matrester.

Jan Rapp ser det som en delseger i sin kamp för miljön.

– Fantastiskt att stadshuset äntligen fått politiker som inte bara pratar utan som verkligen gör någonting.

Så här tycker juryn om Årets Miljöhjälte

En viktig insats som lätt kan spridas till andra genom exemplets makt.

Jan Eliasson

Att av matavfall kunna skapa energi är något som verkligen gör skillnad.

Anja Pärson

Jans arbete är viktigt – och han fortsätter att strida för saken.

Måns Zelmerlöw

Jans arbete har en direkt inverkan på den globala uppvärmningen, kostar inga stora pengar och är rätt så enkel för var och en att göra.

Barbro Jönsson