Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Isa och Fänrik är proffs – på att nosa upp blodsugare

Av: 

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

GÄVLE. Hundarna Isa och Fänrik är skarpa verktyg mot blodsugande, oinbjudna hyresgäster.

Med känsliga nosar sniffar de reda på vägglöss och ger skadedjursbekämparna en chans att snabbt komma tillrätta med det växande problemet.

Borderterriern Fänrik och kolsvarta labradoren Isa ser på ytan ut som vilka hundar som helst. Men de har en hemlig superkraft i nosen och är lushundar i ordets rätta bemärkelse, tränade för att hitta vägglöss.

– Allt som lever sänder ut feromoner och det är vägglössens feromoner, doft, som hundarna är tränade att leta efter, förklarar hundföraren Sofia Gustafsson.

Uppdraget kommer från Anticimex och kan handla om en misstanke om vägglöss på ett hotell, ett boende eller lägenheter. Det kan även handla om förebyggande arbete, att man vill se om det finns vägglöss.

”Det roligaste jag vet”

Hundarna söker enligt ett speciellt mönster och visar på olika sätt om de hittar något.

– Fänrik markerar genom att krafsa på marken medan Isa fryser till och visar på så sätt att det finns något, säger Sofia Gustafsson.

1 av 4 | Foto: Pernilla Wahlman
Lössen är aktiva på natten, och trivs speciellt bra i stoppade kläder och sängar. De lever enbart på människoblod.

Vägglushundar är betydligt mer effektiva än skadedjurstekniker. Hundarna kan känna svaga dofter och hitta även enstaka löss.

– Vägglöss kan vara svåra att bli av med och det blir lättare att sanera om man hittar dem i tid och kan förebygga att de rotar sig, säger Sofia Gustafsson.

Under optimala förhållanden är säkerheten för att en vägglushund hittar löss om det finns, så hög som 97 procent, säger Sofia Gustafsson.

Hon har alltid varit intresserad av hundar och när hon sökte jobb en tjänst på ett säkerhetsföretag fick hon frågan om hon i stället kunde tänka sig att bli hundförare åt företaget.

– Det kunde jag inte tacka nej till! Att jobba med hundarna är det roligaste jag vet tack vare de här två som är de bästa kollegor jag kan tänka mig, säger hon och tittar på Fänrik och Isa.

Fick boll och godis

Hundarna ägs av företaget och en dressör gör grundarbetet och lär hundarna att söka efter vägglöss.

Både Fänrik och Isa bor hemma hos Sofia som ser till att hennes fyrbenta kollegor får den träning de behöver. Att de trivs både på ledigheterna och när de jobbar. Hon har tagit hand om Fänrik sedan april 2017 och Isa i några månader och när vi träffar dem har de en välbehövlig ledighet.

– De jobbar ganska hårt så de behöver vila emellanåt. Båda är otroligt duktiga på att söka och de jobbar självklart var för sig, annars skulle det bli kaos, säger Sofia.

När lokaler eller bostäder sanerats från vägglöss återvänder man efteråt med en vägglushund för att se att bekämpningen har varit effektiv.

Lever enbart på människoblod

Säkerheten i hundarnas känsliga nosar och deras förmåga finslipas genom ständig träning.

Sofia berättar om ett tillfälle då Fänrik tränades på ett hotell där ett rum preparerats med vägglöss.

– Han hittade det direkt och fick sin boll och godis och var lycklig över att det hade gått så bra. När vi kom ut i korridoren hade personalen börjat städa några rum längre bort och då såg jag hur Fänrik började sniffa i luften innan han sprang rakt in på ett annat rum som var preparerat. Då blir man grymt imponerad över deras luktsinne, säger Sofia.

Enligt Anticimex har antalet saneringar av vägglöss ökat kraftigt de senaste åren. Mycket beroende på att vi reser betydligt mer och får med oss krypen i resväskorna eller olika föremål. Krypen är nattaktiva, trivs speciellt bra i stoppade kläder och sängar och lever enbart på människoblod.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.