Skola inför rastfri lunch – ska minska svinnet

Publicerad:
Ingen lunchrast för eleverna på Kvarnbackskolan. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ingen lunchrast för eleverna på Kvarnbackskolan. Arkivbild.

SVENSKA HJÄLTAR

Matsvinnet ska minska på Kvarnbackskolan. Att ta bort rasten efter lunch är en av metoderna som fungerar, rapporterar Länstidningen Östersund.

På Kvarnbackskolan, som har elever i årskurs 3 till 6, i Krokoms kommun har man schemalagt luncherna – och tagit bort den intilliggande rasten. På så sätt ska man minska matsvinnet, skriver Länstidningen Östersund.

– Jag ser bara fördelar med de rastfria luncherna. Den största skillnaden är att eleverna inte har så bråttom ut, de sitter och äter i lugn och ro tills det är dags att gå tillbaka igen, säger läraren Agneta Kardin till tidningen.

”Väldigt lite som slängs”

Personalen väger matsvinnet varje dag så att kommunen kan sammanställa det totala svinnet. Men det rör sig inte om några höga siffror.

– Det är väldigt lite som slängs här. Det brukar vara från 400 gram upp till drygt två kilo, vilket inte är särskilt mycket med tanke på att det går över 100 barn på skolan, säger Ann-Margreth Nilsson, som jobbar i köket, till tidningen.

Utöver det har kommunen anordnat en årlig tävling där den skola med minst matsvinn vinner. Då kan eleverna belönas med exempelvis glass, skriver Expressen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.