”Jag blev väldigt, väldigt stolt över att få frågan”

Uppdaterad 2024-03-11 | Publicerad 2024-03-01

SUNDSVALL. Hela Sverige höll andan – eller gallskrek – när hon spurtade hem OS-stafettguldet i Sotji.

Nu är det Charlotte Kallas tur att hylla andra.

– Att ingå i Svenska hjältar-juryn är ett hedersuppdrag, säger hon.

Första intrycket av en riktig hjälte fick Charlotte Kalla, 36, när hon bara vara sju år.

– När jag gick i första klass svämmade älven över i Tärendö och två klasskompisar cyklade över ett översvämmat område. Båda hamnade i vattnet och drogs med, och en äldre kvinna som heter Margot simmade ut – hon han inte tänka, hon bara agerade – och räddade sjuåringarna, säger hon och tillägger:

– Det var så handlingskraftigt! Synd att inte Svenska hjältar fanns då.

Att prisas för en hjälteinsats är så klart stort. Men att ingå i Svenska hjältar-juryn tror Charlotte Kalla kommer bli ett lyft även för henne själv.

– Det är människor som inspirerar, så genom att få ta del av alla härliga historier hoppas jag hitta inspiration i min vardag, att fundera på vad som är viktigt på riktigt.

Charlotte Kalla är föräldraledig med sonen Alvin, men att medverka i Svenska hjältars jury tackar hon inte nej till.

”Älskat att åka stafett”

Tiden efter elitkarriären har varit underbar, säger Charlotte Kalla, som fick sitt första barn, sonen Alvin, i juli i fjol.

– Just nu är jag mestadels mammaledig, men ett sånt här uppdrag tackar man inte nej till, säger hon när Aftonbladet möter henne i Sundsvall och fortsätter:

– När jag fick frågan om att vara med i Svenska hjältar-juryn blev väldigt, väldigt stolt, för det känns som en otroligt viktig uppgift att uppmärksamma människor som gör skillnad på riktigt.

– Mitt bästa råd till unga på väg in i elitidrotten är att komma ihåg att ”ensam är inte stark”, säger Charlotte Kalla.

Ämnet mod och civilkurage ligger nära för Svenska hjältar-juryn. I självbiografin ”Skam den som ger sig” (The Book Affair) berättar Kalla om situationer som krävt mod, men också om tillfällen när hon önskat att hon stått upp för sig själv mer.

Som exempel nämns när manliga kollegor och journalister uppvisade ett gränslöst beteende, långt före Metoo. Rejält uppmärksammat i efterhand blev också Peter Settmans tilltag på Idrottsgalan 2008, att gripa tag i Charlotte Kallas ansikte och pussa henne på munnen. Inte minst för att Spaniens fotbollsordförande Luis Rubiales gjorde samma sak mot Jennifer Hermoso 2023, vilket han åtalas för.

Kampen mot den inre rösten

I boken berättar hon ”Jag blev jättearg men visste inte hur jag skulle bete mig. Fick jag ens bli arg? Kunde jag resa mig och gå? De tankarna snurrade. Det förväntades att jag skulle skratta. Så jag skrattade.”

– Det var skönt att Peter Settman hörde av sig personligen. Det kändes väldigt fint gjort av honom. Då kunde jag lägga det bakom mig, säger hon.

– Idag hade jag agerat annorlunda i såna situationer. Men ibland kan jag bli så förvånad över reaktioner, tyckanden eller kommentarer att jag blir ställd: ”Händer det här på riktigt?”. Det kan handla om hur människor beter sig när de känner igen mig.

I boken berättar hon också om en annan kamp, den mot den inre, kritiska rösten, som ständigt ifrågasatte. Tankar om att hon var en bluff – trots alla medaljer och hyllningar som bevisade motsatsen – dök ideligen upp.

– Det är nog något jag kommer få leva med, tack vare terapi har jag betydligt bättre verktyg för att tygla den idag än när jag var ung elitidrottare, säger Charlotte Kalla. Sedan 2017 är hon ambassadör för BRIS, eftersom hon brinner för att motverka psykisk ohälsa bland barn.

Nio OS-medaljer

– Mitt bästa råd till unga på väg in i elitidrotten är att komma ihåg att ”ensam är inte stark”. Men det gäller alla. Våga be om hjälp. Det finns alltid vuxna i omgivningen som är beredda att lyssna och hjälpa till att sätta ord på tankar och känslor. Jag har själv fått öva på att uttrycka vad jag har för behov, säger hon.

Sundsvallsborna som passerar under intervjuns gång vrider på nacken en extra gång när de får syn på Charlotte Kalla. Hennes avtryck är stort. Hemma i villan i Sundsvall finns medaljerna som påminner om den makalösa karriären, bland annat nio OS-medaljer. Hon avslöjar att Jerringpriset och guldmedaljerna förvaras i vitrinskåpet.

– Flera kompisar har tagit selfies med medaljerna, säger hon med ett brett leende.

Fotnot: Texten har uppdaterats.

Många vänder sig om i skidspåret när de får syn på skidlegendaren Kalla, när hon fotograferas i Sundsvall.