De vill rädda liv – med hjälp av grannsamverkan

Publicerad 2015-04-08

Huskurage är Ninas och Peters policy som ska få ett slut på våld i nära relationer

En kväll för ganska precis ett år sen fick Peter Svensson, 37, plötsligt en snilleblixt.

Han drog idén för sambon Nina Rung, 33, som tyckte att den var genialisk.

Så föddes Huskurage – policyn som uppmanar grannar att agera vid misstanke om våld i nära relationer.

– Om en enda person som läst policyn ingriper och räddar ett liv känner vi att vi gjort nytta, säger Peter.

På årsmötet i sin egen bostadsrättsförening föreslog paret sen att man skulle vara första hus ut att införa Huskurage.

Sagt och gjort. I våningshuset på Kungsholmen hänger nu policyn i hissen och trappen.

I tre enkla punkter förklaras vad du som granne kan göra om du är orolig att allt inte står rätt till.

– Börja med att knacka på – bara det kan rädda ett liv, säger Nina.

Peter fortsätter:

– Skulle det kännas obekvämt eller obehagligt så ta hjälp av andra i huset och ring alltid polisen om läget känns hotfullt.

Påringning kan rädda liv

Att du som ingriper själv skulle bli måltavla för våldet är sällsynt. Är du rädd tipsar Peter om att ringa på och gå din väg. Att du avbrutit gärningsmannen kan räcka för att rädda någons liv. 

För Nina ligger ämnet extra varmt om hjärtat. Hon är utbildad kriminolog och har jobbat som brottsutredare på enheten för familjevåld. I dag är hon utredare på barnahusenheten där hon framför allt kommer i kontakt med våldsbrott och sexualiserade brott som rör barn under 18.

– Polisen får kritik för att så få fall leder till åtal men det beror ofta på att det finns för dåliga vittnesuppgifter, säger Nina.

– Människor agerar inte när de kan – vi måste få folk att veta varför och hur man ska agera, att visa omsorg.

Och statistiken är dyster. De senaste siffrorna från Brå visar att det i fjol gjordes cirka 28 200 anmälningar av misshandel mot kvinnor, vilket var en ökning med fem procent mot året innan. I 78 procent av fallen var gärningsmannen en närstående eller bekant. I 30 procent att fallen skedde misshandeln i en bostad. Samtidigt våldtas ungefär 17 kvinnor varje dag och enligt Aftonbladets granskning av det dödande våldet i nära relationer påbörjades enbart i februari i år fem utredningar av mord på kvinnor.

”Vuxna ser och hör”

Men varför så få vågar ingripa när det skriks i grannlägenheten, tror Nina och Peter beror på att vi fortfarande tycker att det är en familjeangelägenhet man inte ska lägga sig i. Att ingripa känns fel.

– Men det här handlar om barn som far illa och 17 kvinnor som dör varje år till följd av våld i nära relationer – hur fel kan det kännas?

Peter fortsätter:

– Det är inte rättvist att vart tionde barn upplever våld i nära relationer. Vuxna ser och hör att barn far illa men väljer att blunda.

Huskurage är parets sätt att vända statistiken. Flera stora bostadsbolag runt om i landet har redan infört policyn, som är gratis att ladda ner och använda. Nu står hela kommuner på tur. Drömmen är att den ska finnas i varje bostadshus i Sverige.

För att sprida information om Huskurage föreläser också Nina och Peter för både husbolag och andra företag om våld i nära relationer. Det har lett till fler och fler chanser att sprida kunskap och förhoppningsvis påverka, på riktigt.  

– Det räcker med en enda person. Om en enda person som läst policyn ingriper och räddar ett liv känner vi att vi gjort nytta, säger Peter. 

Nina fortsätter:

– Inför policyn nu på en gång. Den är gratis och du behöver inga förkunskaper. Bara gör något.