"Det här är min semester, att se att andra myser"

Publicerad 2016-06-30

Brandmästaren fixar utflykter för barn med funktionsnedsättning på sin ledighet

Det blir ingen charter i sommar – istället rycker brandmästaren Stefan Lind ut för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar på sin semester. Han gör utflykter med sin flotte i skärgården där barnen får fiska, bada och grilla – och Stefan får massvis av kärlek tillbaka.

– En del säger ”det här är det bästa som har hänt i mitt liv”, säger Stefan.

– Jag älskar att fiska! Det ryckte till när den nappade, det kändes stort, säger 17-åriga Ellen och visar stolt upp abborren hon fått på kroken.

Hon och kompisen Vilma är några av alla ungdomar från Värmdö som fått chansen att tillbringa sköna sommardagar på Stefan Linds flotte. I fyra år har Stefan bjudit in ungdomar från gruppboenden, dagverksamheter i kommunen och fritidsgårdar till sin lilla stuga på vatten.

– Jag vill ge de med funktionsnedsättningar samma möjligheter som du och jag har, att komma hit och fiska, bada och grilla korv. Vi tar det för givet, men de har inte chansen att göra det annars. När deras skola slutat för sommaren har de inte så mycket att göra: De är på sina ställen, köper glass och går tillbaka och kollar på film. Nu har de det här som ett utflyktsmål, och det har blivit jättebra, säger Stefan.

Ser hur de utvecklas

Ibland startar de motorn och tar en tur i skärgården, men ofta vill ungdomarna bara ha roligt på flotten i hamnen.

– En del vågar knappt gå ut på båten i början, men man ser hur de utvecklas och tar de små stegen. Jag ser deras lycka över att vara här, och det känns väldigt bra.

Från början var det en grupp på en sommar – nu är det arton grupper.

– Det här är min semester, att se att andra människor myser. Jag jobbar skift som brandmästare annars, så jag är här på min lediga tid.

Byggde flotten till sonen i rullstol

Stefan byggde flotten för tolv år sedan till sin son som sitter i rullstol.

– Han sa en gång ”Pappa, jag kommer aldrig att kunna komma ut på vattnet”.

Men när sonen blev äldre stod flotten tom. Stefan ringde till en dagverksamhet i kommunen och frågade om de ville komma på utflykt, och det blev en succé. 

– Det var en jättelycka för dem att vara där och känna av de sköna sommarkvällarna, säger Stefan.

Ryktet spred sig snabbt, och allt fler ville komma dit. Men flotten låg i en hamn långt ut på Djurö, och det var bökigt att ta sig dit. Stefan ringde upp kommunen, och samma dag ordnade de en båtplats åt honom i hamnen i centrala Gustavsberg.

"Om andra har det bra har jag det bra"

Det handlar om små saker – men de gör stor skillnad för ungdomarna.

– En del säger att ”det här är det bästa som har hänt i mitt liv”, säger Stefan och skiner upp. 

– En sådan här utflykt tar upp hela deras vecka. På måndagen börjar de fundera på vad de ska ha för kläder, på tisdagen bakar de för att ha med sig fikabröd. Onsdagen kommer de hit, på torsdagen lagar de till fisken de fått och äter på en macka och på fredagen tittar de på bilder.

Vad är det som driver dig?

– Jag har jobbat för brandförsvaret i 36 år, jag tycker om att hjälpa andra människor. Om andra har det bra så har jag också det bra. Jag tycker att det är så tråkigt om jag skulle sitta själv med ett sånt här hus.

Vad får du för respons?

– En del vill inte säga att de tycker det – men jag märker på dem att de tycker att det är mysigt. När jag möter dessa ungdomar på andra ställen får jag jättekramar och de undrar när de kan komma igen. Och föräldrarna säger att det är det enda barnen pratar om på vintern, att de längtar efter att komma till båten.

– Det jag tycker är häftigast är att se hur de utvecklas. Här får alla vara precis som de är och släppa alla krav och förväntningar de har på sig. Klimatet är rätt hårt i samhället i övrigt tycker jag.

Vill fläta ihop ungdomar

I vintras lät han flotten ligga kvar i hamnen och testade isfiske tillsammans med ungdomarna för första gången.

– Det var många som inte ens visste vad pimpla var, att man kunde borra hål i isen. Vi körde en genensam dag och blandade olika grupper.

Hur blickar du framåt?

– I år börjar vi ta in grupper med ensamkommande flyktingar för första gången. De får komma själva första gången, och efter det vill jag fläta ihop dem med ungdomsgårdarna.

Jenny Danielsson är chef på kommunen, och hon ser hur mycket det betyder för barnen.

Kommunchefen: ”Det här är väldigt värdefullt"

Jenny Danielsson är chef för öppen verksamhet och kommunala fritidsgårdar i Värmdö kommun. Hon är den som bokar in grupper på Stefans utflykter.

Vad betyder det här för barnen?

– Det betyder mycket grupper med funktionsnedsättningar att kunna ta del av havet. De har svårare att ta sig till en brygga och meta själva, det här är väldigt värdefullt för dem.

– Och för dem på fritidsgårdarna är det är en jättebra samlingspunkt där man kan integrera olika ungdomsgrupper. Här är det öppet och fritt och man deltar om man vill.

Hur är Stefan som person?

– Stefan är en superhärlig kille som man verkligen vill samarbeta med. Han är omtänksam och snäll och vill att alla ska få ta del av det som är bra. Engagerad och intresserad.

Följ oss på Facebook!