Här går Pelle, 1, för första gången – efter amputationen

Av: Eneida Berisha

Publicerad:
Uppdaterad:

Pelle Schönberg föddes med en ovanlig skelettmissbildning som innebar att han behövde amputera sin högra fot. Trots det var han uppe och gick vid 1,5 års ålder.

– Han är en glad och framåt kille som springer och leker och skrattar som alla andra barn, säger mamma Sanne.

När Pelle Schönberg föddes i oktober 2017 var han precis som alla andra – förutom att han saknade två tår på sin högra fot.

Anledningen var den ovanliga skelettmissbildningen dysmeli som innebär att delar av kroppen saknas.

– Eftersom det var så ovanligt var det svårt att förstå vad det var som hände. Man undrade ju ”Vad kommer hända, kommer han någonsin kunna gå?” säger mamma Sanne Wennerstrand.

Tack vare sociala medier kunde de knyta kontakt med andra familjer som gick igenom samma sak och efter ett tag så släppte oron.

1 av 4 | Foto: PRIVAT.

– Det var ett tufft första år för oss som föräldrar. Pelle själv har ju varit hur glad som helst. Han är en framåt kille som bara ville upp och gå. Han gick runt med sitt ben som var lite kortare och tog sig fram på sitt sätt, berättar hon.

Pappa Jacob: Otrolig lättnad

Efter lite mer än ett år tog Sanne och pappa Jacob beslutet att låta amputera högerfoten och familjen fick en operationstid i Örebro. Efter det skulle Pelle läka och sedan skulle de ordna en avgjutning.

– Det var lite ovant, man har ju aldrig tänkt på proteser innan, säger Sanne.

Bara två månader efter det kom protesen. Vid det här laget var spralliga Pelle ivrig efter att få röra på sig – och en månad senare tog han sina allra första steg.

– Mitt hjärta stannade upp. Det var en otrolig lättnad, säger pappa Jacob Schönberg som fångade ögonblicket på film och skickade över klippet till Sanne som var på jobbet.

1 av 4 | Foto: PRIVAT.

– Jag bara satt och grät när jag såg det, berättar Sanne.

Helgen därpå gick Pelle helt utan någon hjälp. Och leka gjorde han också som vanligt.

– Jag hade ändå varit lite orolig och undrat hur det ska gå. Nu vill jag bara att han ska få vara den han är, han är perfekt så här, säger Jacob.

Större acceptans för olikheter

Nu, ungefär två månader senare, ser familjen fortfarande ljust på framtiden.

– Pelle är ju som han är, superlycklig och fartfylld. Det vi är tacksamma över är att han är frisk. Hela världen vänds ju upp och ner när något oförutsett sker med ens barn, men saker kan bli så himla bra även om det inte blir precis som man tänkt sig.

Sanne berättar att familjen är tacksam över vården de fått – inte minst från teamet i Örebro. Men förutom det känner hon att dagens samhälle är lite lättare att växa upp i.

– Det känns som att det finns en större acceptans för olikheter i dag. För oss är det viktigt att Pelle känner att han kan göra vad han vill och den inställningen behöver omgivningen också ha, vilket det känns som att fler har i dag.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.