Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Morgan Alling: ”En fantastisk känsla att få vara hjälte”

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Han är skådespelaren som gett Sunes pappa Rudolf ett ansikte.

Skådespelaren som förkroppsligat Eskil Magnusson i de två filmerna om tempelriddaren Arn.

Nu är Morgan Alling, 52, aktuell som jurymedlem i Svenska hjältar, ett uppdrag som han brinner för.

– Det är så svårt att välja mellan så många fantastiska hjältar som gör så mycket nytta, både i det lilla men också i det stora. Men det kändes ändå som att vi i juryn var ganska överens, säger han.

Morgan Alling är en av våra mest folkkära skådespelare och han har länge varit öppen med sin svåra uppväxt. Han har såväl som sommarpratare i radion som i den självbiografiska boken "Kriget är slut" som utkom för tio år sedan berättat om det.

– Jag växte upp i en disfunktionell familj med alkohol och missbruk och hustrumisshandel. Sedan har jag ju krånglat mig igenom livet så att jag till slut ändå kan stå här.

”Jag växte upp i en disfunktionell familj med alkohol och missbruk och hustrumisshandel. Sedan har jag ju krånglat mig igenom livet så att jag till slut ändå kan stå här”, säger Morgan Alling.
Foto: BO BERGENDAL
”Jag växte upp i en disfunktionell familj med alkohol och missbruk och hustrumisshandel. Sedan har jag ju krånglat mig igenom livet så att jag till slut ändå kan stå här”, säger Morgan Alling.

Brinner för att hjälpa

Morgan Alling känner extra starkt för alla de som varje år gör något för någon annan.

– Den resan har ju inneburit att det har funnits lite hjältar här och var som har lagt den där lilla handen på axeln som gett mig en puff i en annan riktning. Det är därför som jag brinner för att hjälpa och stärka de här människorna som hjälper andra.

Drivkraften för människor att vilja hjälpa kan variera, konstaterar han. Men utfallet blir ändå gott.

– En del gör det bara för att överleva, för att de måste hjälpa andra men en del gör det av civilkurage bara. Man står upp när människor far illa. Det är därför jag brinner för det. Jag känner igen en del av de här historierna som finns. Man har växt upp i de här stora områdena där man inte har någonting, så är det.

Foto: Lotte Fernvall
”Det har funnits lite hjältar här och var som har lagt den där lilla handen på axeln som gett mig en puff i en annan riktning. Det är därför som jag brinner för att hjälpa och stärka de här människorna som hjälper andra”, säger Morgan Alling.

Fantastisk fru

Morgan har en privat hjälte i dag som han särskilt vill lyfta fram.

– I dag har jag väl inte sådär jättemånga hjältar som är i min närhet förutom min fru som har varit fantastisk när jag har fallit igenom och stått där och hjälpt mig och stärkt mig så det är hon som är min stora hjälte.

Han imponeras av eldsjälarna som vågar engagera sig och ta sig ut bland människor och gör en instats.

– Runtomkring i dag ser jag många av de här vardagshjältarna som knackar på de här dörrarna där man kanske inte vill vara.

Foto: Lotte Fernvall
Svenska Hjältars jury 2020.

Vända negativa erfarenheter

Morgan Allin är inte bara skådespelare. Han är också en populär föreläsare inom konflikthantering och hur man hanterar besvärliga människor.

– När jag är ute och föreläser pratar jag om att vända negativa erfarenheter till något positivt. Då träffar jag så mycket människor som berättar om sina öden, de mejlar mig och berättar ”jag gjorde det här, var det bra?” och jag bara ”det var fantastiskt”.

Han konstaterar att det är en fantastisk känsla att få vara hjälte och hjälpa och stärka andra människor.

– Många missar den för att de är rädda och tänker ”tänk om jag gör fel”, ”jag kanske inte borde”, men skit i det! Knacka på, gå fram, säg ”jag finns här om du behöver hjälp”. Det är en fantastisk känsla att få vara hjälte!

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.