Ideella vakten Gustav, 18, räddade livet på ung tjej

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

18-årige Gustav såg till att en ung drogpåverkad tjej fick åka ambulans till sjukhus.

Några veckor senare hörde hon av sig och tackade för att han räddat hennes liv.

– Vi behöver sprida kärlek och bra besked, säger han.

Gustav Damm blev rikskänd genom att patrullera Stockholmsförorterna Täby och Vallentuna på moped. I somras fyllde han 18 år, skaffade körkort och bytte ut mopeden mot bil.

Målet med den ideella verksamheten är och har alltid varit att att göra gott i samhället. Gustav vill sprida trygghet, förebygga brott samt bistå polis, ambulans och räddningstjänst.

– Jag åker runt med bilen varje dag i cirka en timme. På helgerna, fredag och lördag, är jag ute hela nätterna. Då har jag kollegor som åker med, säger han.

Gustav Damm drömmer om att bli polis.
Foto: Jimmy Wixtröm
Gustav Damm drömmer om att bli polis.

Hon hade tagig ecstasy

Lördagen den 7 november när Gustav och en kollega var ute med trygghetsvärds-bilen räddade de livet på en ung tjej. Det började med att de runt midnatt svängde in till bussterminalen i Täby centrum.

– Vi såg en ung tjej som halvlåg mot en vägg. Vi stannade, klev ur bilen och gick fram till tjejen. Hennes kompisar kom fram till oss.

Gustav märkte snabbt att den unga tjejen, som till en början kunde prata, var berusad. Kompisarna berättade att hennes pappa var på väg.

Men efter en stund mådde tjejen allt sämre. Hon kunde inte längre föra en konversation. Gustav fick höra att hon tagit två tabletter.

– Då sade jag: Nu ringer vi ambulans, säger Gustav.

Ambulansen var snabbt på plats. Kort senare anlände även tjejens pappa. Medans sjukvårdspersonalen gjorde tester på tjejen pratade Gustav med den oroliga pappan.

– Ambulansen körde iväg med henne till Danderyds sjukhus och pappan åkte efter.

Foto: Jimy Wixtröm
Gustav har bytt ut mopeden mot bil.

Hjärtat höll på att stanna

Därefter hörde Gustav ingenting mer från den unga tjejen – fram tills för två dagar sedan. Då damp ett meddelande in på hans Instagram från henne. Hon skrev bland annat såhär:

Läkarna på akuten fick hålla igång mitt hjärta med maskiner då det flera gånger höll på att stanna och när jag kommit till medvetande fick jag veta att jag lika gärna kunnat vara död. Vill tacka dig då det är din förtjänst att jag fick den hjälp jag behövde. Sluta aldrig med det du gör!

Gustav blev glad över vetskapen om att tjejen överlevt.

– Det är rörande att få sådana meddelanden. Att hon tog sig tid och berättade hur det har gått. Vi behöver sprida kärlek och bra besked, säger Gustav Damm.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.