Balqis satt fängslad och blev mobbad – nu hjälper hon unga

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

26-åriga Balqis Lamis Khattab använder sin fritid till att få in unga på arbetsmarknaden. Sedan 2015 har hon hjälpt omkring 300 ungdomar att få ett jobb.
En svår barndom där hon fängslades i Syrien och sedan mobbades i Sverige har gett henne en speciell drivkraft.
– Jag lever för att unga ska få det bra, säger Balqis Lamis Khattab.

I en källarlokal på Möllevången i Malmö driver Balqis Lamis Khattab Möllans Basement. En mötesplats där unga kan umgås och få hjälp att ta klivet in i vuxenvärlden.

Balqis Lamis Khattab är en riktig vardagshjälte. Efter sitt halvtidsjobb som projektledare på internationella kvinnoföreningen i Malmö åker hon och öppnar källarlokalen. Ofta håller Balqis öppet fram till klockan två eller tre på natten.

Hit söker sig unga från kvarteret som inte vill hänga i ett gatuhörn. Här finns biljard, tv-spel, soffor men också läxhjälp och jobbcoachning.

Fixar jobb åt unga

I maj i år fick Balqis priset Årets eldsjäl av Malmö stad och ryktet om Möllans Basement har spridit sig bland unga.

– Det händer att ungdomar kliver innanför tröskeln och säger ”Jag har hört att du fixar jobb. Fixa ett till mig”, säger Balqis.

1 av 3 | Foto: KRISTER HANSSON
Balqis Lamis Khattab har gått från att själv vara mobbad till att stötta andra utsatta ungdomar.

Då får Balqis förklara att det är inte riktigt så det går till. Sedan börjar utbildningen. Den unge får berätta om sina framtidsdrömmar, lära sig att skriva ett cv samt blir coachad i intervjuteknik.

– Sedan åker vi till exempelvis Emporia eller Triangelns köpcenter och jag säger till ungdomarna att gå in i varannan butik, presentera sig och lämna sitt cv.

Peppar unga att bli självsäkra

Enligt Balqis själv är metoden effektiv. Hon uppskattar att omkring 300 personer har fått jobb sedan starten 2015.

En av dem är 17-åriga Lana Abou-Naasa. I mars fick hon sin första ”riktiga” anställning på hamburgerrestaurangen Max. Samma vecka blev hon även kallad till jobbintervju på McDonald's.

– Tidigare hade jag varit nervös. Nu såg jag fram emot det. Balqis har lärt oss att vara självsäkra och ställa frågor. Det ska vara de som vill ha dig – inte du som är desperat efter ett jobb, säger Lana Abou-Naasa.

Hadil Hoseini har fått hjälp av Balqis för att starta en studiecirkel där unga pratar om saker som känns tuffa.
Foto: Privat
Hadil Hoseini har fått hjälp av Balqis för att starta en studiecirkel där unga pratar om saker som känns tuffa.

18-åriga Hadil Hoseini är en annan tjej som lärt sig mycket genom Balqis. Hon driver nu en studiecirkel för psykiskt välbefinnande.

– Vi träffas och pratar om saker som krig, kriminalitet, stress och ångest. Målet är att få fler ungdomar att prata ut och känna sig starka, säger Hadil Hoseini.

Söker upp unga nattetid

Balqis engagemang sträcker bortom källarlokalens väggar.

På nätterna tar hon bilen och åker runt i Malmö för att leta efter unga som mår dåligt. Eller uppsöker någon fest som har spårat ur. Många unga vet vem Balqis är och ringer henne när det blir trubbel. Hon har blivit en länk till vuxenvärlden när de unga inte vågar prata med sina föräldrar.

– Det har hänt att tjejer som har blivit våldtagna berättar det för mig istället för sina föräldrar. De vågar inte säga det till dem.

Ibland anförtror sig även någon som har gjort något brottsligt för Balqis. Hon söker själv upp den typen av killar och försöker finnas där utan att döma.

Att hela tiden stå på ungdomarnas sida har dock en baksida. Balqis blir sällan rädd men en händelse har etsat sig kvar i minnet.

Skjutsade skottskadad

En natt 2017 hade hon stannat på en mack i Kroksbäck för att tanka. Plötsligt hördes flera snabba smällar. Balqis viftade först bort det som fyrverkerier men förstod snart att det rörde sig om skott.

– I backspegeln ser jag en kille med luva komma springande. Han hoppar in i baksätet och säger ”Kör mig till sjukhuset. Jag är skjuten i benet”. Jag ber honom dra ned huvan så att jag ska se vem han är.

Balqis körde i hög hastighet mot akuten. Det blev en ryckig och vinglig färd då hon livrädd försökte ducka bakom ratten.

– Jag tänker att någon snart kommer skjuta på bilen.

Under resan frågar hon flera gånger killen om han överlever. Han ska ha svarat ”Det går bra. Det är i benet.”

– Jag lämnar honom utanför akuten. Där möter en av hans kompisar honom.

I efterhand har Balqis förstått att killen måste ha känt igen hennes bil och därför sprungit till henne efter skjutningen.

Foto: KRISTER HANSSON
Möllans Basement har blivit en plats där de unga trivs och känner trygghet.

Hur kommer det sig att du lever för att hjälpa unga?

– När jag var 12 år gammal var jag och mamma på semester i Syrien. Min mamma hade en konflikt med min pappa och på något vis såg han till att vi blev gripna av polisen. Jag satt i fängelse en period och sedan på barnhem. Då förlorade jag min barndom. När jag kom tillbaka till Sverige var jag en annan människa.

Vad hände sedan?

– Mina klasskompisar mobbade mig för att jag var så annorlunda. Som tur var fick jag byta skola. Där blev jag kamratstödjare. Efter ett tag fick jag stipendium för bästa kamratstödjare. Då förstod jag att det var det jag ville göra.

Hur lyckades du öppna Möllans Basement?

– Jag fick sommarjobb på Stena fastigheter som arbetsledare för andra sommarjobbare. Jag förklarade att jag kunde göra mer för ungdomar i området. Då bad Stena att jag skulle göra research om vad unga ville ha.

Vad kom du fram till?

– Ungdomar ville ha en trygg plats att vara på. Det var jättemycket knark och vapen i det här området. Jag lade fram idén om en mötesplats och sa att denna lokalen passade bra. Vi fick tillgång till den och 150 000 kronor att renovera den för.

Måste betala hyran

När Aftonbladet tar kontakt med Stena Fastigheter och frågar om de fortfarande stöttar Möllans Basement förklarar vd Unni Sollbe att de anser att föreningen nu ska kan stå på egna ben. I ett mejl skriver hon att:

Vi har bidragit med lokal till verksamheten, utan kostnad, under perioden hösten 2014 till 2017-12-31. Möllans Basement började med sin verksamhet i en samlingslokal i en av våra fastigheter på Möllevången och ingen hyra togs ut för detta. 

Under flera år har Balqis också fått stöd från kommunstyrelsen i Malmö stad för att driva Möllans Basement. Nu står föreningen, enligt Balqis, utan ekonomisk uppbackning.

– Det är sorgligt att kommunen inte stöttar oss längre. Balqis lägger ned mycket tid på oss. Utan att få betalt. Det kommer verkligen från hjärtat, säger Lana Abou-Naasa.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.