Hon gjorde allt för att rädda Vilma, 2

Av: Katarina Wendelin

Publicerad:
Uppdaterad:

Insatsen besparade familjen från ny tragedi – därför är Susann Svenska Hjältars Skyddsängel 2015

1 av 5

BÅLSTA. Hon reagerade blixtsnabbt och räddade livet på Vilma, 2, som satt fast i den rökfyllda bilen.

För Vilmas familj som redan förlorat en liten son i cancer, var Susann Bergström, 41, den hjälte de behövde.

Därför är Susann Svenska Hjältars Skyddsängel 2015.

– Jag har insett hur snabbt allting kan förändras. I dag tar jag vara på tiden, speciellt med barnen, säger Susann.

Utanför Håbo ridklubb strax utanför Bålsta, strålar novembersolen men det är kyligt och frosten syns bland löven i skogen. Inne i stallet står Susann Bergström och ryktar vant favorithästen Pinocchio, eller Pinnen som han kallas. På andra sidan hagen rusar tung trafik längs med E18. Och det var på den här vägen, ungefär fyra mil västerut, strax utanför Enköping, som Susann gjorde en av sitt livs viktigaste insatser. Den gången för tre år sen strålade också solen, men det var varmt och skönt, svensk högsommar när den är som bäst. Christer Karlsson, 64, och då 2-åriga barnbarnet Vilma, hade varit ute med båten och metat hemma i Bålsta. Men under färden mot släktingar i Västerås blir de påkörda bakifrån till följd av en annan olycka på vägen. Vittne till olyckan blir Susann, som stannat för att hjälpa till vid den första olyckan och står parkerad på en grusväg bakom ett viltstängsel.

– Jag såg lågor framtill på bilen och som en gloria av hår i baksätet, så jag skrek till min syster som redan hade 112 i telefon, att det brinner och att det finns barn i bilen, säger Susann. 

Fick tre hjärnblödningar

Vi lämnar stallet och Pinnen och går genom skogen, upp till landsvägen. Vid viltstängslet blir det tydligt vilken insats Susann gjorde – att klättra upp och ner för staketet som böjer sig under ens tyngd, är ingen lätt uppgift. Hon har inget minne av hur hon lyckades, men över kom hon. När hon nådde Christers tillknycklade bil dirigerade hon två killar på plats att dels hämta golfklubbor för att slå sönder bilrutan, dels ta av sig tröjan och täcka lilla Vilma i baksätet. När Susann sen lyfte ut Vilma höll hon hennes nacke fixerad och fick av en läkare som råkade vara på plats, hjälp att hålla flickan stilla tills ambulanshelikoptern kom. Det visade sig senare vara avgörande. För trots ett helt yttre var Vilma svårt skadad. Krocken ledde till tre hjärnblödningar och hon svävade mellan liv och död. Sin medicinska kunskap tackar Susann diverse tv-serier och kurser via jobbet för.

– Serierna med äkta bilder från olyckor är väldigt bra. Man får se när de klipper upp bilar och vad de gör med personer som är skadade, att de skyddar dem från glassplitter. Att man inte ska röra nacken efter en smäll lär man sig i stallet.

Trots att hon beskriver sig som väldigt envis och sen 3-års åldern hanterat hästar med all bestämdhet det kräver, trodde Susann inte att hon skulle ta en ledarroll i en katastrofsituation.

– Jag klarar inte av att se blod, det är det värsta som finns. Då tuppar jag av. Men Vilma såg ju helt oskadd ut.

När Susann senare på kvällen kom hem och läste om olyckan såg hon att Vilma låg på intensiven. Till en början trodde hon att det var hennes fel, att det var hennes insats som orsakat Vilmas skador. Men samma natt ringde Vilmas mamma Sofies syster och tackade Susann. Susann kunde då dessutom berätta att Vilma aldrig behövde hjärt- lungräddning på plats, vilket vittnen på plats hävdat. Det innebar en bättre prognos för Vilma och ett bra besked för familjen mitt i sorgen.

– Jag minns inte när jag fick veta att allt gått bra för Vilma, men jag minns att hennes morfar Christer sen ringde och berättade att han besökt henne på sjukhuset och att hon satt upp och sjöng och var precis som vanligt, säger Susann.

Hästarna skänker lugn

Tre veckor efter olyckan kan en helt återställd Vilma åka hem. Då har också Susann fått reda på exakt vilken familj hon hjälpt – att mamma Sofie och pappa Peter tre år innan förlorat sin förstfödda, 2-åriga Victor, i cancer. Bilen Vilma färdades i blev totalförstörd, förutom som en skyddande bubbla precis där Vilma satt. För familjen var det både Victors skyddande hand och Susanns insats som räddade livet på deras dotter. 

– Jag är glad att jag var där. Att de inte behövde gå igenom allting igen. Jag har insett hur snabbt allting kan förändras, säger Susann.

– I dag tar jag vara på tiden, speciellt med barnen. Står man plötsligt där och inte har dem kvar, skulle det vara för jävligt.

För Susann är maken Henrik, 41, och döttrarna Ella, 12, och Fanny, 7, allt. Henrik är ungdomskärleken som hållit i sig sen de träffades, 18 år gamla. I döttrarna har Susann fått hängivna stallkompisar. Och det var just i stallet som Susann direkt efter olyckan kunde samla tankarna och varva ner. Här kopplar hon av och har ett stort socialt umgänge.

– Det här är det enda stället där jag verkligen kan slappna av. Här hittar jag allt och kan vara mig själv. Hästarna ger mig lugn och ro och energi – bara att ta på en häst fungerar, de är så lugna.

Efter olyckan känner sig Susann starkare och tuffare och säger att hon fått mer skinn på näsan. Men när hon pratar om Vilma är tårarna aldrig långt borta. I dag har det lilla yrvädret hunnit bli fem år och mellan hjälte och barn finns ett speciellt band. När Susann sen tidigare i höst fick veta att hon utsetts till Svenska Hjältars Skyddsängel brast det för henne.

– Jag blev chockad. Det känns ju fortfarande som att det jag gjorde inte var så speciellt. Jag skulle kunna göra det i morgon igen. 

Till en början var hon nervös inför att den 18 december behöva kliva upp på Cirkus scen i Stockholm och motta svenska folkets hyllningar. Men när en avgörande pusselbit löste sig för stalltjejen, släppte nervositeten.

– Jag hittade rätt klänning! Jag började leta så fort jag fick veta, säger Susann och skrattar.

– Nu tycker jag bara att det ska bli jättekul! Det ska bli härligt att ha en trevlig kväll med familj och vänner.

Missa inte Svenska Hjältar-galan den 18 december klockan 20:00 på tv4!

Årets Skyddsängel:

Susann Bergström, 41, Bålsta

Juryns motivering: ”Susann är en hjälte för att hon reagerade blixtsnabbt och räddade livet på tvååriga Vilma som satt fast i en rökfylld bil som krockat mitt på motorvägen. Tack vare Susanns snabba insats lever Vilma i dag utan bestående men.”

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.