Sara våldtogs som 13-åring – traumat fortfarande obehandlat

Publicerad 2020-11-12

En ny studie visar att flickor som utsatts för övergrepp inte får rätt hjälp – och risken för självmordsförsök ökar.

Sara Stille blev våldtagen som 13-åring och funderade på att avsluta sitt liv.

– Mitt trauma är fortfarande obehandlat, säger hon.

Sara Stille växte upp i Säter och när hon var 12 år gammal beskriver hon sina hemförhållanden som otrygga. Precis innan hon fyllde 13 år ledde familjekonstellationer till att en elva år äldre man började umgås med hennes familj.

Sara upplevde mannen som trygg. Någon som hon kunde lita på och anförtro sig till.

– Jag kunde prata med honom när jag bråkat med mina föräldrar. Han såg mig och fanns där, säger Sara Stille.

Ibland sov hon över hos honom när det kändes jobbigt att vara hemma.

– När jag var 13 år gammal vaknade jag en natt av att han våldtog mig. Efteråt hotade han med att jag skulle hamna i fosterfamilj om jag berättade för någon om vad som hänt.

Mannen fortsatte begå övergrepp på Sara i två och ett halvt år. Hon hemlighöll våldtäkterna för nästan alla. Bara hennes pojkvän fick veta. Men hon förbjöd honom att berätta för någon.

– Jag flyttade till Hudiksvall som 16-åring för att gå gymnasiet. Då upphörde övergreppen.

Idag är Sara Stille 26 år gammal.

Fick självmordstankar

Efter att hon flyttat till Hudiksvall försökte en familjemedlem till henne ta sitt liv, men misslyckades. Försöket triggade självmordstankarna som Sara på grund av övergreppen redan bar på.

– Jag bodde precis vid en järnvägsövergång. Varje gång jag hörde bommarna gå ner tänkte jag: Nu hade det varit läge. Men jag gjorde inget allvarligt självmordsförsök, säger hon.

Efter ett par månader med konkreta självmordstankar sökte Sara hjälp. Hon träffade en läkare som erbjöd henne mediciner mot det dåliga måendet. Då bad Sara om att få prata med någon istället.

– Jag fick träffa en kurator på BUP. Efter ett par månader med samtalsstöd hade jag berättat om övergreppen för min familj, vänner och anmält förövaren.

Mannen dömdes för vad han gjort mot Sara: Tre års fängelse för våldtäkt mot barn.

Fortfarande obehandlat trauma

Idag är Sara 26 år gammal, mår bra och lever ett välfungerande liv. Hon har givit ut en bok om övergreppen och har varit i kontakt med flera psykologer.

Men trots att livet är normalt bär hon med sig övergreppen varje dag.

– Mitt trauma är fortfarande obehandlat. Jag har hittat strategier för att få livet att funka, men grunden är instabil. Jag hade behövt hjälp att bearbeta tidigare i livet, säger hon.

Sara hade önskat en annan typ av vård än den hon fick.

– Jag blev erbjuden mediciner och det är att behandla symptomen och inte orsaken. Jag blev inte erbjuden traumabehandling utan bara samtalsstöd.

Förutom att vara doktorand på Karolinska institutet driver Gita Rajan organisationen Wonsa (World of no sexual abuse). Det är en ideell organisation vars målsättning är att göra psykologisk vård efter sexuella övergrepp tillgänglig över hela landet.

26 gånger högre självmordsrisk

Gita Rajan är läkare och doktorand på Karolinska institutet. I en ny studie, som publiceras i dag torsdag, har hon följt unga flickor (12–17 år) i två år efter att sjukvården skrivit in i journalen att de utsatts för sexuella övergrepp.

– Vi hoppades att sjukvården skulle få lättare att hjälpa flickorna efter att de fått reda på övergreppen. Vi tänkte att risken för självmordsförsök skulle gå ner och att flickorna skulle börja må bättre, säger hon.

Men studien visar motsatsen: Under det första året efter att vården registrerat det sexuella övergreppet löpte de unga tjejerna 26 gånger högre risk att söka vård på grund av ett självmordsförsök än jämnåriga i samma bostadsområde.

– Sjukvården vet om de sexuella övergreppen. Trots det lyckas man inte skapa trygghet och stabilisera de här flickorna, säger Gita Rajan.

Studien menar Gita Rajan är alarmerande. Hon hoppas att den ska leda till en utvecklad vård för personer som utsatts för övergrepp.

Hon tycker själv att det ska finnas särskilda mottagningar för de som blivit utsatta för övergrepp.

– Man behöver ha en hel vårdkedja och den behöver utvecklas, säger hon.

Här kan du läsa mer om studien från Karolinska Institutet.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!