Nödläge utlyst efter stormen

Nu skövlar iskylan flyktingarnas hem

Av: Jakob Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Stormen Norma har nu slagit till och fört in iskylan över flyktinglägren i Libanon.

Ett tung snötäcke har allvarligt skadat minst 150 av landets tillfälliga flyktingbosättningar. Sjukhus har svämmat över och skolor har stängt.

Den libanesiska regeringen tvingas nu utlysa nödläge.

Vintrarna i kan bli tuffa i Bekaadalen, som ligger östra Libanon, och i tisdags drog stormen Norma in med full kraft. Häftiga vindar och tung blötsnö drabbade området nära gränsen till Syrien, där en kvarts miljon flyktingar från Syrien bor i tillfälliga bostäder.

Förödelsen är stor bland den enkla hemmen. Tält kollapsar under den blöta snön och personliga tillhörigheter försvinner eller förstörs när snö smälter och svämmar över bosättningarna.

”Har varit förödande”

I flera läger har omfattade översvämningar spolat bort medicinsk utrustning från de tillfälliga sjukhus som byggts upp för att ge flyktingarna grundläggande sjukvård.

Just uppskattas omkring 11 000 person drabbats svårt av ovädret, men hela 70 000 är i riskzonen.

Aftonbladet har varit i kontakt med UNHCR:s personal i Libanon som bekräftar de kaotiska bilden.

– Det extrema vädret med snö och regnoväder har haft en förödande inverkan på flyktingar och deras hem. UNHCR och den Libanesiska regeringen har utlyst ett nödläge. UNHCR har arbetat dygnet runt sedan igår förmiddag för att hjälpa de drabbade personerna, säger Lisa van Hogerlinden som jobbar för UNHCR på plats i Libanon.

Under julen har Aftonbladets läsare kunnat följa den tuffa situationen för flyktingarna i en stor artikelserie.

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.