Tina Thörner: ”Skäms för mänskligheten”

Av: Erik Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

För 85:e gången har bilmässan i Genève har öppnat.

Mängder av premiärer och imponerande sportbilar. Och lättklädda kvinnliga modeller. I år igen. Överallt.

– Det kanske var fränt 1950, men har vi inte kommit längre i världen vid det är laget, frågar sig Tina Thörner.

Bilsalongen i Genève är en av världens trevligaste bilmässor. Inte så överdrivet stor som de i Paris och Frankfurt, mer produktionsbilar än de i Asien och ett supereuropeiskt fokus jämfört med de amerikanska. Dessutom är det fortfarande ett sportbilsmecka av rang. Här är det mesta snabbt, dyrt och oerhört snyggt.

Men mässan dras fortfarande med en detalj som borde försvunnit för längesen. Kvinnliga lättklädda modeller.

– Det finns ingen referens mellan ett halvklätt fruntimmer och en kompetent bil, men egentligen ska inte det här diskuteras. Jag skäms för mänskligheten 2015 att man inte kommit längre, säger Tina Thörner, en av världens främsta kartläsare.

”Kineserna har kommit längre”

Runt om i världen diskuteras frågan och bilmässan i Shanghai, Kina, har till och med förbjudit modeller till årets utställning. Presskontakten på Volvos ägare Geely, Yang Xueliang, berömde tilltaget och kommenterade det med att ”produktkvalitet och teknologi måste hamna i fokus”.

Men i Europa verkar tiden stå till – och modellerna finns kvar.

– Kineserna har antagligen kommit längre i utvecklingen än oss, inte bara teknikmässigt. Att vi fortfarande har modellerna här känns väldigt gammaldags med våra utbildade hjärnor, för vad är det som blir bättre på en bil med en halvnaken tjej på huven, säger Tina Thörner.

– Min farmor var konstnär och jag satt med henne på konstskolan på Västkusten och målade nakna kroppar. Och visst, en fin kropp är absolut beundransvärt och något jag kan se skönhet i. Men då i ett konstgalleri. Att jag ska associera det med en bil? Nej.

”Synd att de sätter framtidens värdegrund”

Tina menar att det är dags för de 60-åriga männen som faktiskt associerar lättklädda modeller med bilar att zooma ut och fundera på pension.

– Det är samma tänk som de som förr jobbade emot att jorden skulle vara rund. Lika inkompetent är det att hålla på med kvinnor som utsmyckning.

– Vill de ha det, ja, då är det deras verklighet. Men det är väldigt gammaldags och det är synd att 60-åriga män ska sätta framtidens värdegrund.

Bör vi också förbjuda det – som i Shanghai?

– Nej, det handlar om sunt bondförnuft. Det ska vara självklart av utbildade människor, och ett förbud nedvärderar ju kunskapen hos människor.
– Det ska inte behövas, men det är synd att vi inte kommit längre 2015.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL