Disney-ikonen Herbie under klubban

Av: Erik Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: Foto: Disney

En klassisk Bubbla från en legendarisk film.

Här är ’Herbie’ som läckte olja på polisens fot.

Snart hamnar den under klubban – och kan bli rekorddyr.

Tro det eller ej, men redan på slutet av 1960-talet lanserade Volkswagen sin första självkörande bil. Visserligen var det på filmduken – men redan då kunde den i dag legendariska folkvagnen ’Herbie’ såväl tänka och köra på egen hand som att konkurrera på racingbanorna med stor framgång. Filmerna gjorde succé på biodukarna runt om i världen – och till helgen säljs en av originalbilarna på auktion.

Bilen i fråga, en Volkswagen Beetle från 1963 med namn ”5916”, användes i 1977 års ’ Herbie i Monte Carlo’ och 1980 års uppföljare ’Herbie vild och galen’.

I den förstnämnda filmen skvätte nämligen just 5916 olja på en polismans fot, enligt auktionsfirman Barrett-Jackson.

Har tävlat på riktigt

Bilen har en 1,8-liters boxermotor, fyrväxlad låda och dubbla Kadron Solex-förgasare. Något reservationspris är inte satt, och inte heller något utropspris. Däremot menar Barret Jackson att detta exemplar är ett av få original Herbie-bilar som går att köra, vilket lär trissa upp priset till rekordnivåer. Tidigare har välskötta replikor sålts för hundratusentals kronor.

Efter inspelningarna 1980 såldes bilen till en privatperson som strax därpå sålde den vidare till Arthur Porter som tävlade med bilen i flera klassiska rejsing-tävlingar fram till 2000 när ’Herbie’ hamnade på museum. Senast har bilen ägts av Doug Kaufmann som är en välkänd bilsamlare och Herbie-entusiast.

Publicerad:

MER OM MIN BIL