VW skrotar supermotorn – satsar på eldrift istället

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Foto: Volkswagen
Phaeton har alltid varit ett lyxbygge, men nu ska den även bli ett flaggskepp för den senaste el/batteritekniken.

Bentley

Glöm en ny VW-värsting med W12:a.

I sviterna av dieselskandalen skrotar tillverkaren tankarna på att använda supermotorn som sitter i Bentley Bentayga.

Istället ska man satsa på eldrift.

– Volkswagen ompositionerar sitt varumärke inför framtiden, säger Herbert Diess, vd för Volkswagen personbilar.

Det är fortfarande lång tid innan den så kallade ”Dieselgate” är ett avslutat kapitel. Men VW handlar resolut och i en serie beslut vill man nu visa att det är nya tider som gäller.

En av dessa är att man kasserar alla tankar på att erbjuda sitt flaggskepp, Phaeton, med nyutvecklade W12-motorn som även sitter i Bentleys suv. Det avslöjar VW i ett pressmeddelande.

– Volkswagen ompositionerar sitt varumärke inför framtiden. Vi blir mer effektiva, vi ger våra produkter och våra kärnteknologier ett nytt fokus och vi skapar utrymme för våra framåtblickande teknologier genom att snabba på vårt effektiviseringsprogram, säger Herbert Diess, vd för VW personbilar.

Var färdig – görs nu om helt

Lyx-sedanen har ryktats vara klar sedan länge, men skjutits på framtiden på grund av att man ville göra några justeringar. Nu verkar det som att det inte är en liten justering man gör.

VW skriver att ”ledningen beslutat att omdefiniera det pågående projektet. Den nya bilen kommer att ha en helt elektrisk motor med lång räckvidd, uppkoppling och nästa generations assistanssystem samt en emotionell design”.

Mer hybrider och eldrift

Men nya Phaeton är inte det enda som blir elektriskt. Koncernen jobbar även på ett elektriskt modulsystem som ska användas för kompaktbilar. I sitt pressmeddelande skriver VW att det systemet ska passa alla karossformer och fordonstyper och erbjuda en räckvidd på el från 250 upp till 500 kilometer.

Omprövat dieselstrategin

När det gäller diesel kommer det av förståeliga skäl att vara lite av det ”svarta fåret” framöver. Dieselstrategin har omprövats och på ledningsmötet beslutades det att man så snart som möjligt skull gå över till den senaste tekniken i alla motorer.  Därtill ska man skynda på utvecklingen samt öka fokusen kring hybrider och tanken är att man snart ska få ut elbilar med en räckvidd på 300 kilometer.

Slutligen har man beslutat att minska investeringarna med en miljard euro om året.

De nya besluten är ett tydligt steg bort från dieselskandalen och förhoppningen från VW är att man genom att vara transparent och visa sina strategiska beslut – så ska förtroendet kunna återuppbyggas.

Aftonbladet Bil

Publicerad:

MER OM MIN BIL