Uber köper självkörande Volvobilar

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Volvo Cars
24 000 självörande Volvo XC90 ska levereras till Uber.

Bilar

Volvo Cars ska leverera tiotusentals bilar som ska kunna köra själva för taxitjänsten Uber. Bolagen har skrivit på ett ramavtal som gäller mellan 2019 och 2021, meddelar Volvo Cars i ett pressmeddelande.

Volvo Cars och Uber har sedan tidigare etablerat ett partnerskap kring just självkörande bilar. Det nya avtalet gäller enligt Reuters 24 000 basfordon, som ska gå att använda med teknologier för självkörande bilar.

”Stör fordonsbranschen”

"Ny teknologi ruckar på och stör fordonsbranschen, och Volvo Cars väljer att vara en aktiv del i den störningen”, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i pressmeddelandet.

"Vår målsättning är att vara den mest eftertraktade billeverantören för självkörande samåkningstjänster över hela världen."

Volvo har i samarbete med Uber utvecklat de XC90-SUV:ar som ska levereras. De ska vara utrustade med nödvändig säkerhet och grundläggande självkörande teknik som Uber sedan ska kunna vidareutveckla, skriver Volvo i pressmeddelandet.

Största affären någonsin

Samma fordon kommer också att användas i Volvos egen satsning på självkörande bilar, där den första självkörande modellen enligt plan ska lanseras år 2021.

Om Uber köper samtliga 24 000 fordon blir det Volvos i särklass största order någonsin, och den största försäljningen inom den autonoma fordonsindustrin, enligt Reuters.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL