Framtidens bil nödbromsar själv

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett säkerhetssystem som både varnar för krockrisk och hjälper till att nödbromsa, skulle minska antalet svåra och dödliga trafikskador med fem procent.

Nästan alla bilförare bromsar nämligen alldeles för tveksamt i nödsituationer - ofta bromsar man inte alls innan det smäller.

I en studie som gjorts vid Linköpings universitet, i samarbete med Volvo Personvagnar, har man testat ett radarsystem som känner av trafikmiljön framför bilen. Om föraren missar varningssignalerna från systemet och en kollision blir oundviklig, slår systemet till bromsarna automatiskt när det är mindre än en sekund kvar till smällen.

Färre döda och skadade

Det räcker att farten bromsas med 15 km/tim för att skaderisken ska minska med 15 procent, har doktoranden Jonas Jansson kommit fram till.

Det betyder att antalet olyckor med dödliga och svåra skador i trafiken skulle minska med fem procent om alla bilar reagerade på det sättet.

Flera internationella studier visar att bilförare är dåliga på att bromsa i nödsituationer. Bosch och Mercedes, som forskat länge i ämnet, hävdar att i hälften av alla kollisioner bromsar föraren inte alls, och i ytterligare 20 procent av fallen bromsar föraren ytterst tveksamt.

Därför arbetar även Mercedes på radarbaserade system som griper in och bromsar kraftigt när en krock är oundviklig.

Supersystemet griper in när du är på väg mot kollision

När det återstår mindre än en sekund till kraschen nödbromsar bilen.

Säkerhetssystemet som varnar för krockrisken består av fem hjälpmedel:

Säkerhet

Björn Bergman (bil@aftonbladet.se)

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL