Politikerna kan inte lösa integrationen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-11-10 | Publicerad 2015-10-09

Somalia Bandys grundare: Det är vi på landsbygden som måste börja prata med varandra

DEBATT. Integrationsprojektet Somalia Bandy och filmen ”Filip och Fredrik presenterar trevligt folk” har blivit en fantastisk succé.

För drygt två år sedan stod jag på en gräsplan med 20 unga somaliska grabbar som skulle åka till bandy-­VM i Sibirien åtta månader senare och representera Somalia i ett VM-­slutspel.

Grabbarna hade nyligen kommit till Sverige och aldrig åkt skridskor tidigare. Jag hade ingen utrustning, inga pengar och i stort sett inga egna kunskaper om bandy.

Men jag hade en vision.

Om min hemstad Borlänge även i framtiden ska vara en trevlig kommun att bo och leva i, så måste svenskar och invandrare börja samarbeta.

Vi behövde en ny mötesplats, och ett projekt som vi kunde samlas kring där det krävdes samarbete för att nå ett till synes omöjligt mål. Resten är historia. Vi lyckade ta oss till VM i Sibirien där vi gjorde Somalias första mål någonsin i ett VM­-slutspel oavsett sport, i mötet med Tyskland.

Men vad händer nu när strålkastarna åtminstone delvis slocknat?

Jag tycker att vi pratar för lite integration och för mycket migration i Sverige. Vi förlitar oss på att politikerna i Stockholm ska fatta rätt beslut och lösa utmaningarna åt oss. För att ta emot och hjälpa flyktingar det vill de flesta.

Men det spelar ingen roll vad politikerna i Stockholm säger. Börjar inte vi ute på landsbygden att snacka med varandra, så kommer det att gå åt pipan.

Jag känner verkligen att Somalia Bandy har haft och kommer att ha en enorm betydelse för somaliernas framtid, för Borlänges utveckling och för hela Sverige. Det är svårt att mäta integration, men min känsla är att hela Borlänge är oerhört stolta över det somaliska bandylandslaget.

Nu talas det om Borlänge som en ort där man arbetar annorlunda och offensivt med integrationen. Vi blir förebilder och på så sätt skapas positiva krafter som vill göra ännu mer.

Tidigare hade SD ett av sina starkaste fästen i just Borlänge. Ett halvår innan valet fick partiet 25 procent i mätningarna. I valet slutade SD på 18,8 procent och känslan är att tendensen håller i sig. Attityden har förändrats och nu försöker människor hitta lösningar på integrationen i stället för att stänga dörrar.

Det är precis det här jag vill. Att Somalia bandy ska bli så mycket mer än ett integrationsprojekt och en viktig film.

Vi vill skapa riktiga jobb där idrottsföreningar runt om i Sverige blir delaktiga i integrationsarbetet och arbetet med att skapa fler jobb. Men för det krävs bättre förutsättningar. Det krävs att regeringen avsätter ännu mer pengar till idrottsrörelsen för detta arbete, men också att vi alla slår våra kloka huvuden ihop och snackar med varandra.

Hur vill vi att vårt framtida Sverige ska se ut?

Jag är opolitiskt bunden och arbetar inte för någon hjälporganisation. Jag är bara en vanlig kille som kände att jag villa vara med och påverka.

På åtta månader skapade vi ett somaliskt landslag tillsammans och åkte till VM i Sibirien och spelade bandy i ­minus 35 grader.

Om vi lyckades med detta, vad kan då inte du göra?

Ingenting är omöjligt!

Patrik Andersson

Grundare och projektledare för Somalia Bandy