Vi är för ett fossilfritt elsystem till år 2040

Centerpartiet: Men att Tidöpartierna lägger in målet i budgeten är politisk teater

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-06-19

Centerpartiet har inget emot ett mål om ett fossilfritt elsystem 2040. Men det logiska vore ett mål som faktiskt betyder något. Som att hela energisystemet, inklusive transporter, ska vara fossilfritt till 2040, skriver Rickard Nordin, Martin Ådahl och Emma Wiesner.

DEBATT. Imorgon röstar riksdagen om vårändringsbudgeten. Det är en ovanlig budget. Den handlar nämligen inte bara om själva budgeten, utan i en bisats vill regeringen ändra Sveriges energimål.

I stället för att förankra det nya energimålet, har regeringen valt en väg som skapar ännu mer osäkerhet.

 

Prognoser från Energimyndigheten visar att elbehovet i Sverige kan komma att fördubblas redan till år 2035. Energiföretagen bedömer att elbehovet år 2045 kommer att vara 330 TWh. Det kan jämföras med vår nuvarande produktion om cirka 170 TWh.

Klart står, att Sverige behöver oerhört mycket el de kommande åren.

Näringslivet, den gröna industrin och energibranschen är mycket tydliga. För att klara landets energiförsörjning och kunna börja investera så krävs långsiktiga spelregler.

 

Under våren har vi sett hur regeringen och Sverigedemokraterna gång på gång går i klinch med varandra.

Ena dagen säger en företrädare att vi ska ha massor av havsbaserad vindkraft. Dagen därpå ska befintlig vindkraft rivas.

Gång på gång ställs kärnkraft mot vindkraft. Tidögänget har inte lyckats leverera en enda lösning som skulle sänka priset på vinterns elräkningar eller för den delen snabbt öka elproduktionen.

Tvärtom byggs just nu allt mindre ny kraft sedan många vindkraftsprojekt blockerats.

 

Men i stället för att bjuda in till blocköverskridande samtal för att komma överens om vägen framåt, öppnar regeringen en tipslåda. Övriga partier och näringslivet bjuds in att skicka in sina inspel. Kallelsen till förhandlingsbordet lyser fortfarande med sin frånvaro.

Alla vill göra upp om hur vi ska klara svensk energiförsörjning, utom regeringen.

 

Som ett rykande färskt exempel på hur regeringen försöker göra energin till konflikt i stället för samarbete, är den omröstning som imorgon sker i vårändringsbudgeten.

I den del av budgeten som är till för kortsiktiga ekonomiska insatser under innevarande år, har Tidöregeringen klämt in ett mål om ”helt fossilfri elproduktion till 2040”.

Om man verkligen vill ha långsiktighet i den förda politiken, varför lägga ett mål för 2040 i en bisats till en Tidöparti-budget som är för 2023? Då går det ju inte för oppositionen att rösta ja, även om vi accepterar kärnkraften. Det blir politisk teater. 

 

Utöver den märkliga hanteringen, är också målet om en fossilfri elproduktion till 2040 i sig märkligt.

Vi producerar ju redan i princip bara fossilfri el i Sverige, med vatten-, kärn-, bio-, sol- och vindkraft.

Att lägga fram ett mål som redan är uppfyllt går tydligt i linje med hur regeringen går bakåt även i klimatpolitiken.  

 

Centerpartiet har inget emot ett mål om ett fossilfritt elsystem 2040. Men det logiska vore ett mål som faktiskt betyder något. Som att hela energisystemet, inklusive transporter, ska vara fossilfritt till 2040. Det föreslår vi inför Centerpartiets partistämma i höst.

För att klara svensk energiförsörjning och möta framtidens stora elbehov är vi beredda att titta på allt, även det energipolitiska målet och dess utformning.

 

Från Centerpartiets håll har vi varit tydliga. För att klara klimatomställningen krävs alla fossilfria kraftslag. Ända sedan energiuppgörelsen 2009 har Centerpartiet accepterat att det får byggas ny kärnkraft.

Det bekräftades i den breda energiöverenskommelsen 2016, och där står vi fast.

 

Ulf Kristersson, menar du allvar med att säkra långsiktig tillgång på fossilfri el i Sverige, så vet du var du kan finna oss. Du behöver inte smyga in ett meningslöst mål i en bisats till en ändringsbudget.

Att få på plats en bred överenskommelse om energin är helt avgörande. För klimatet, för hushållens elpriser och för svensk konkurrenskraft.


Rickard Nordin, energi- och klimatpolitisk talesperson (C)
Martin Ådahl, ekonomiskpolitisk talesperson (C)
Emma Wiesner, europaparlamentariker (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.