Stödet till Ukraina får inte bli tomma ord

MP: Sverige har en unik roll – nu måste vi visa ledarskap

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-02-26

Under MP:s ledning har svenskt bistånd fått ett ökat fokus på Östeuropa. Nu måste vi visa Ukraina att våra år av engagemang inte bara varit tomma ord. Stödet måste stärkas snabbt, skriver Märta Stenevi och Per Bolund. På bilden en kvinna utanför sitt sönderbombade hus i Kiev i fredags.

DEBATT. FN föddes ur andra världskriget dyrköpta erfarenheter. Det var då flyktingkonventionen antogs av världens länder och asylrätten tog form.

Nu råder krig i Europa igen. Sverige måste visa att vi står enade bakom de viktiga lärdomarna och att vi är redo att ta bidra med vår expertis och våra resurser.

Den europeiska freden, solidariteten och demokratin måste stå stark mot det ryska hotet.

Det var efter andra världskriget som FN:s arbete inleddes och som världens länder insåg att demokratins främsta garant mot tyranni och den starkes rätt är solidaritet. Dessa principer är vårt starkaste vapen i kampen för fred och frihet i Europa. 

Nu måste Putins aggression mötas av europeisk enighet och beslutsamhet. Sanktionerna måste vara hårda och motståndet kompakt. Ukraina ska aldrig behöva betvivla stödet från sina europeiska syskon.

Under miljöpartistisk ledning har svenskt bistånd fått ett ökat fokus på Östeuropa. Och det är Rysslands alltmer aggressiva politik mot sina närmaste grannar som varit grunden för det fokuset.

Nu sker det vi bara kunde befara i våra värsta scenarion – ett militärt anfall mot en demokratiskt stat i Europa. 

Sverige har en unik roll i det östliga samarbetet. Vi tillhör grundarna till det östliga partnerskapet inom EU. Vi har varit dessa länders vän i Bryssel.

Det ledarskapet är än viktigare i dag. Nu måste vi visa Ukraina att våra år av engagemang inte bara varit tomma ord, utan bevisa det i resolut handling.

Sverige antog nyss en ny biståndsstrategi till Östeuropa. Med den senaste utvecklingen är det lämpligt att se över om ännu mer kan göras. 

Miljöpartiet har länge arbetat för att Sverige ska uppnå enprocentsmålet inom biståndet. Vi ser idag hur avgörande stödet är. Vi uppmanar de andra partier i Sverige riksdag som aktivt motarbetat detta stöd att tänka om. Det är inte läge att sluta sig från omvärlden och låta andra länder stå själva i sina utmaningar.. Nu är tid för solidaritet! 

Ukraina har bett om flera olika typer av stöd. Sverige har sedan länge varit en av Ukrainas närmaste partners och största givare. Det är en robust grund vi snabbt kan bygga vidare på. Sverige har också arbetat för fred och säkerhet i situationer likt den i Ukraina tidigare, om än längre ifrån vår egna landsgräns. Sverige ska inte bara stå upp för Ukraina, utan också det ukrainska folket. 

  1. Starkt stöd till det multilaterala systemet.
    Sverige har sedan länge varit en stor givare till FN och andra viktiga biståndsorganisationer. Det är i tider som dessa där vi ser betydelsen av ett sådant stöd. Röda Korset, UNHCR och Unicef har bästa möjliga förutsättningar att ta emot och omhänderta krigets civila offer.
    Nu måste Sverige få fler länder att följa efter. Att få andra länder att öka sitt bidrag är helt avgörande. Bred uppslutning om omfattande humanitärt stöd till Ukraina och de som flyr.
    Det svenska biståndet innehåller mekanismer för att snabbt betala ut stora summor till FN:s organ och Internationella Röda Korset. Nu behövs en bred uppslutning i riksdagen bakom ett beslut att betala ut pengar snabbt.
  2. Vidga utvecklingsbiståndet så det kan stärka demokratirörelser även om de tvingats lämna landet.
    När konflikten är ett faktum är det alltid aktivisterna och civilsamhällesrepresentanterna som förföljs. Därför är det otroligt viktigt att omgående ge dem stöd att fortsätta sitt viktiga arbete när de kommit i säkerhet. Detta har vi gjort tidigare i bland annat Myanmar och Afghanistan.
  3. Förbereda oss på att många människor kommer vara på flykt, i EU och i Sverige.
    Vi ska inte göra om misstaget att räkna av kostnaderna från biståndsbudgeten.
    Ukraina har redan bett Ryssland om en grön korridor för att evakuera kvinnor och barn. Vi måste räkna med stora behov av flyktingmottagande inom bara några dagar.
    Vi måste också räkna med att deras behov av skydd kommer bestå under lång tid. Då duger det inte att säga att detta vilar på EU och låta UNHCR sätta upp tältläger precis bortom Ukrainas gräns. Ukrainare som tvingas fly ska också tas om hand. Här vilar ett stort ansvar på alla EU-länder, inklusive Sverige.

Ukraina kommer behöva många olika former av stöd. Miljöpartiet kommer vara konstruktiva i alla delar av detta.

Vi utesluter inte andra stödinsatser, för att hjälpa Ukraina att skydda sin befolkning och sitt land. Men vi måste ta avstamp i de områden där vi har bäst erfarenheter och resurser.  


Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet de gröna
Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet de gröna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.