Kärnkraften är ett av verktygen vi behöver

Replik från Liberalerna om Sveriges energiförsörjning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-10-29

Författarna gör två felaktiga antaganden. De utgår de från att el från ett kraftslag kan ersätta el från ett annat. Det andra felaktiga påståendet gäller kärnkraftens klimatpåverkan. Replik från Arman Teimouri, Liberalerna.

REPLIK. Kärnkraften är en viktig del av energisystemet. Den behövs också för att klimatomställningen ska gå att genomföra.

Att debattörerna Göran Bryntse och Thomas B Johansson därifrån påstå att vi driver en ”absurd kampanj för kärnkraften” – som om det vore någon sorts självändamål – är att missförstå vår politik.

Liberalernas energipolitik utgår inte från energislagen. Vår politik utgår i stället ifrån hur vi kan förse människor och företag med klimatneutral energi när de behöver den och där de behöver den.

Kärnkraften är ett av verktygen för att nå målen.

Författarna gör två felaktiga antaganden. För det första utgår de från att el från ett kraftslag kan ersätta el från ett annat. Det är en vanlig missuppfattning, men så fungerar inte kraftsystemet.

Kraftslagen har olika egenskaper och det är när de samverkar som det går att garantera att elleveranserna fungerar.

Exempelvis ger vindkraft billig el, men när det inte blåser behövs kärn- och vattenkraften. Kärnkraften är också viktig för att elöverföringen från norr till söder ska fungera.

Det andra felaktiga påståendet gäller kärnkraftens klimatpåverkan.

FN:s klimatpanel, IPCC, har gjort en stor sammanställning av forskning kring livscykelstudier (se sidan 538–539 här).

Kärnkraften tillsammans med vattenkraften och vindkraften har, när alla utsläpp över livscykeln räknas in, en obetydlig klimatpåverkan; 12 gram CO2/kWh.

Det går att visa på en mycket högre påverkan genom att göra okonventionella antaganden. Men vi skulle vilja råda Bryntse och Johansson att intressera sig mer för den stora majoritet av studier som tydligt visar på kärnkraftens klimatnytta.

Klimatomställningen, och den elektrifiering som behövs för att genomföra den, innebär att elkonsumtionen behöver öka.

Det behövs mer vindkraft, men för att elförsörjningen ska fungera behövs det också mer planerbar elproduktion, som kärnkraften.

Alternativet vore att människor inrättade sina liv utifrån tillgången på el, något vi tror att väldigt få människor skulle acceptera.


Arman Teimouri, energipolitisk talesperson (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.