Varför ska bara din upplevelse räknas?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-04-20

Replik från ”Tendens” i P1 om supporterkulturen

Fotbollskulturen är fantastisk på många sätt men den har också svagheter. Vår uppgift är att vrida och vända på företeelser och låta lyssnaren avgöra vad som är rätt eller fel. Så nej, Björn Enjebo, vi vill inte få folk att sluta gå på fotboll. Precis lika lite som vi vill få människor att sluta demonstrera när vi tar upp den problematiken.

Vi har fått enormt mycket reaktioner i veckan. En del tycker vi dra skam över supporterkulturen andra att vi äntligen tar upp det grova språkbruket. Istället för att plocka upp diskussionen om sexism väljer du istället att gå till attack. Det är sorgligt.

I programmen möter vi en rad personer som vittnar om hur machokulturen gör att människor känner sig rädda och påhoppade. En av dem, Mats Norlin, gruppchef vid supporterpolisen, menar att sexismen inom supporterkulturen är utbredd och han tar upp flera ex på hur det kan låta på läktaren. Supportrar som till exempel hälsar med  ”Hej din hora”. Men enligt Enjebo verkar Norlins personliga upplevelser förkastas som lögner. 

Åsikten att ”Tendens” inte borde ta upp ämnet eftersom programmet inte är del av supporterkulturen känns befängd. Ämnet måste kunna diskuteras på andra plattformar än de interna. Varför ska vissa supportrar ha ensamrätt på hur upplevelsen på en arena beskrivs?

Nu är Björn Enjebo är inte vem som helst utan en del av det vi ville titta närmare på. Som programledare, tillsammans med Martin Wicklin, för poddcasten Radio Råsunda diskuterade han i ett avsnitt om man kan använda begreppet ”hora” för en domare. Rätt eller fel? Det avgör lyssnaren.

Ninos Chamoun,

reporter

Sigge Dabrowski,

reporter

Sofia Kottorp,

producent för Tendens

Marie-Jeanette Löfgren,

programchef Samhällsredaktionen

Följ ämnen i artikeln