Därför vinner vardagsslirarna

Fredrik Reinfeldt vann valet 2006 på att han företrädde de nya Moderaterna. Det var inte längre ett parti för solbrända kappseglare utan ett parti für alle. Men det blev en turbulent installation med ministrar som åkte ut innan de ens fått upp sina namnskyltar i Rosenbad. Skälet? Att de fuskat och inte betalat licenspengar, som kulturminister Cecilia Stegö Chilò, eller att de betalat barnflickor svart, som handelsminister Maria Borelius.

Aftonbladets granskningar av den nytillträdda regeringen visade hur högt uppsatta tjänstemän bland främst Folkpartiet och Moderaterna betalat svarta pengar för renovering, fönsterputsning och barnpassning. Detta gällde också den nyutnämnde finansministern Anders Borg som betalat barnflickan utan Skatteverkets vetskap.

Och det är just den här gruppen välbärgade vardagsslirare som vunnit på och fått en enklare vardag med regeringens politik. För att öka motivationen hos svenskarna att betala vita löner för hushållsjobb har man helt enkelt gjort dem billigare genom skattesubvention. Administrationen har flyttats över på företagen och kunden får en faktura där alla avdrag redan är gjorda. Busenkelt.

Det här har tagits emot väl av de som har det gott ställt.

Aftonbladets granskning i dag visar att RUT-avdraget används till 35 procent av de svenskar som tjänar över 50 000 kronor i månaden. Med andra ord, en grupp så liten som

3 procent av befolkningen.

En lyckad morot för en liten del av befolkningen, således.

Men det är inte alla fuskare man försöker stoppa med hjälp av ekonomiska fördelar.

rsäkringskassan har i vinter redovisat hur den ökade indrivningen av fuskbidrag gett fina resultat. 350 miljoner krävdes tillbaka under 2009. Ett resultat man nått bland annat genom att be folk ange myglare. För att försvåra för fuskande småbarnsföräldrar infördes krav på intyg från dagispersonalen om man ska vara hemma med sjukt barn. Vilket fått personal och föräldrar att protestera mot vad som uppfattas som ett angiverisystem.

Att vi svenskar ska göra rätt för oss är inget konstigt. Men metoderna för hur det ska gå till kan diskuteras.

Läs mer: