Ge oss en chans att komma ur fattigdomen!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-14

Afrikanska bönder: Klimatet är en fråga om rättvisa

För människor som bor i Sverige har klimatförändringarna fortfarande en begränsad inverkan på det dagliga livet. För den afrikanska bonden, är situationen redan mycket allvarlig. Som företrädare för afrikanska bondeorganisationer möter vi dagligen bönder som i sin vardag påverkas av ett förändrat klimat.

De rika länderna bär det största ansvaret för klimatförändringarna, men det är det fattigaste som drabbas först och hårdast. Klimatet är därför en fråga om rättvisa. Som jordbrukare i Afrika behöver vi en rimlig chans att komma ut ur fattigdomen.

Under det svenska ordförandeskapet har EU nu en historisk möjlighet att bana väg för miljarder människor och kommande generationer. Den viktiga roll som klimatförändringarna spelar i jordbruket måste erkännas och finnas med i klimatförhandlingarna. Vi vill betona jordbrukets betydelse och att en utveckling av jordbruket i fattiga länder kräver ytterligare ekonomiskt stöd från det internationella samfundet. FN: s klimatavtal i Köpenhamn måste nå ett rättvist och ett fast avtal. Om detta inte sker riskerar nuvarande och kommande generationer att mötas av katastrofala följder.

Jordbruket står i centrum när man pratar om klimatförändringar. Jordbruket står i dag för 14 procent av de globala utsläppen och är alltså en stor källa till de växthusgaser som släpps ut. Avskogning står för ytterligare 17 procent. Förutom att bönder dagligen upplever klimatförändringarna, har även jordbruket en stor inverkan på klimatförändringarna. Naturligtvis måste det vara centralt att all politik syftar till att förhindra dess katastrofala följder.

Alla jordbrukare i Afrika vittnar om att vädret dessa dagar håller på att förändras. Det är svårt att förutse regn, torka har blivit vanligare samtidigt som översvämningar kommer allt oftare. Detta påverkar jordbruksproduktionen. Bönder är helt beroende av klimatet och ser konsekvenserna av klimatförändringarna omedelbart. De senaste åren har vi upplevt allvarlig torka i Kenya, Tanzania, Zambia och Uganda. Situationen har förvärrats de senaste åren. Tyvärr gör framtidsutsikterna inte att bilden ser ljusare ut. FN:s klimatpanel (IPCC) förutspår att förändringar i nederbörden kan leda till en 50 procent minskning i Afrikas livsmedelsproduktion 2020.

Det finns dock effektiva åtgärder som kan hindra denna utveckling. Biståndsorganisationerna Kooperation Utan Gränser och Vi-skogen och bondeorganisationerna, Eastern Africa Farmers Federation, Farmers Union of Malawi, Uganda National Farmers Federation och Mozambican farmer's union har årtionden av erfarenhet av arbete med hållbart jordbruk. Hållbart jordbruk som leder till en biologisk mångfald som är produktiv och som gynnar fattiga bönder. En framgångsrik och effektiv anpassningsmetod, där småskaliga bönder integrerar träd och buskar med grödor och eller djur gör att markens bördighet bevaras. Genom metoden minskas de negativa effekterna av torka och samtidigt ökar grödornas avkastning. Det är också viktigt att dra nytta av jordbrukarnas traditionella kunskap och enorma erfarenhet av anpassning till det oberäkneliga vädret.

Som bondeorganisationer och jordbrukare vi behöver adekvat stöd från det internationella samfundet i syfte att anpassa sig till nuvarande och framtida förändringar i klimatet. Det innefattar att ge stöd till jordbrukare i utvecklingsländer så att de kan få jordbruk som är stabila hållbara ekosystem.

Vi vädjar därför till den svenska regeringen:

Lyssna på småjordbrukare i Afrika – vi är de som är mest utsatta för klimatförändringar

Öka investeringar till jordbruket för att ge jordbrukare i Afrika chans att anpassa sig till klimatförändringarna.

Philip Kiriro
Prince Kapondamgaga
Frank Tumwebaze
Diamantino Nhampossa

Följ ämnen i artikeln