Avslöjar desperation hos krigsanhängarna

Hans Linde (V): Wikileaks bra för demokratin

I snart nio år har svenska soldater deltagit i den Nato-ledda ISAF-insatsen i Afghanistan. Vi kan i dag konstatera att man inte bara är på väg att förlora kriget på marken i Afghanistan, utan även den svenska debatten. Opinionsmätning efter opinionsmätning visar att motståndet mot den svenska insatsen växer och flera partier brottas med intern kritik från sympatisörer, gräsrötter och till och med de egna riksdagsledamöterna.

Wikileaks har nu avslöjat uppgifter om hur Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson bett om hjälp från den amerikanska ambassaden i den svenska debatten om insatsen i Afghanistan. Om dessa uppgifter är korrekta är det uppseendeväckande av flera skäl.

För det första är det anmärkningsvärt att svenska politiker ber om hjälp från utländska ambassader i en svensk nationell debatt. Den politiska debatten i Sverige om de många vägval vårt land står inför ska skötas av oss som är direkt berörs av besluten. Andra länders ambassader och företrädare ska hållas utanför och bör inte agera för att försöka påverka den svenska opinionen. Som utrikespolitisk talesperson för ett av riksdagens åtta partier kan jag säga att jag inte i min vildaste fantasi skulle be ett annat lands företrädare om eldunderstöd i de diskussionerna vi för i och utanför Sveriges riksdag.

För det andra är det uppseendeväckande att man bett om hjälp just i frågan om de svenska trupperna i Afghanistan. Insatsen har sen början haft ett brett stöd i Sveriges riksdag. När riksdagen 15 december på nytt ska förlänga insatsen väntas åtminstone sex av riskdagens partier rösta för. Men det breda stöd som finns bland riksdagsledamöterna återfinns inte bland svenska folket. Opinionsmätningarna talar sitt tydliga språk, krigsanhängarna är på väg att förlora den svenska debatten. Det folkliga motståndet i Sverige mot insatsen har officiellt ignorerats av krigsanhängarna i riksdagen, men uppenbarligen växer oron över stödet för insatsen steg för steg, år efter år minskar. Att Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson bett USA om stöd i den svenska debatten kan jag inte tolka som något annat än ett utslag av desperation.

Avslöjandena om möten på USA:s ambassad visar på varför Wikileak spelar en viktig roll. Alla vi som är folkvalda har fått ett förtroende från väljarna och jag är övertygad om att de flest i vårt land vill veta vad hur vi folkvalda vårdar detta förtroende. Gång på gång har jag under min tid i riksdagen känt frustration över att man sagt en sak i korridorerna och bakom stängda dörrar, men något helt annan när TV-kamerorna varit på eller när man mött väljarna. Wikileaks avslöjande minskar utrymmet för att vi som är folkvalda ska kunna säga en sak, men göra något annat. Det borde vara något som alla vänner av demokratin välkomnar.

Hans Linde
Riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson Vänsterpartiet

Följ ämnen i artikeln