Det går inte att snacka bort löneskillnaden

Slutreplik från Kommunal om arbetsförhållandena i äldrevården

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-01-31

Det är förståeligt att Vårdföretagarna vill försöka misskreditera statistiken, men det är offentligt statistik från SCB som vem som helst kan kontrollera. Slutreplik från Malin Ragnegård, Kommunal.

SLUTREPLIK. Förra veckan släpptes Kommunals rapport ”Så mycket bättre”. I rapporten presenterar vi statistik över löner och villkor i äldreomsorgen uppdelad på privat och offentlig regi.

Siffrorna visar tydligt att andel visstidsanställningar och deltidsanställningar är högre och lönerna är lägre i den privat drivna äldreomsorgen.

Arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna kritiserar vår rapport för att vi i lönestatistiken inte räknat med deltidsanställda.

Faktum är dock att även om vi räknar som Vårdföretagarna vill så kvarstår skillnaden i lön mellan offentliga och privata äldreomsorgsutförare. Då visar siffrorna att offentliganställda i snitt tjänar 1 100 kronor mer i månaden än sina privatanställda kollegor.

Att inkludera de deltidsanställa i denna statistik är dock inte rättvisande för de verkliga löneskillnaderna.

Anledningen till detta är att deltidslöner måste räknas upp till heltid för att bli jämförbara med andra heltidslöner. Problemet med detta är att SCB räknar på helt olika sätt när de gör om en deltidslön till heltid beroende på om arbetsgivaren är privat eller offentlig.

Dessa två olika metoder gör att de uppräknade deltidslönerna inte är jämförbara mellan driftsformerna. De tekniska detaljerna till varför det ligger till på det viset förklarar vi också noga i rapporten.

Vårdföretagarna lyfter i sin kritik även att en undersköterska på vårt gemensamma avtal har kortare arbetsvecka.

Det är korrekt att arbetstiden i de centrala kollektivavtalen skiljer sig åt, men genom lokala överenskommelser har nio av tio anställda inom den kommunala äldreomsorgen samma arbetstidsmått som i avtalet med Vårdföretagarna.

Det är förståeligt att Vårdföretagarna vill försöka misskreditera statistiken, men det är offentligt statistik från SCB som vem som helst kan kontrollera.

Och det går inte att komma ifrån att den genomsnittliga månadslönen för heltidsanställda undersköterskor och vårdbiträden är 2 400 kronor lägre i privat jämfört med kommunal äldreomsorg, att andelen visstidsanställda är 10 procentenheter högre och andelen deltidsanställda är 16 procent högre i privat driven äldreomsorg jämfört med den kommunala.

Vi vill dock understryka att kommunala arbetsgivare är långt ifrån perfekta. Vi ser hur kommuner gör rekordvinster samtidigt som många anställda inom äldreomsorgen arbetar under orimliga förutsättningar.

För politiken är det nu läge att agera. Inte minst i ljuset av den kritik som riktas mot äldreomsorgen från regeringens coronakommission.

De anställda förtjänar bättre villkor och högre lön, oavsett driftsform.


Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.