Gravid

presenteras av

”Nej, din friska partner portas inte från förlossningen”

Region Stockholm tillbakavisar fel om ”ny riktlinje”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Getty images/TT

FAMILY

På 1177 Vårdguiden har man kunnat läsa att medföljande i Region Stockholm kan nekas närvara på förlossningen, även om man är symtomfri.

Men informationen, som upprört många sedan den spridits på sociala medier, stämmer inte – och har nu tagits bort.

Sedan i våras råder det restriktioner på förlossningskliniker och flera BB runt om i landet på grund av pandemin. Bland annat är enbart kvinnan välkommen till sin planerade ultraljudsundersökning med syftet att minska smittspridningen.

I dagarna har en särskild riktlinje för Region Stockholm på 1177 Vårdguiden upprört många i sociala medier sedan den fått spridning på Instagram.

Så här löd informationen:

För att minska spridning av coronasmitta, kan kliniken bestämma att ingen medföljande får närvara. Detta gäller även om den medföljande är symtomfri. Vi förstår den besvikelse det kan medföra att få ett sådant besked, men begränsningen införs för att skapa största möjliga säkerhet för både den som ska föda och det nyfödda barnet. Ni kan själva ordna så att medföljande istället kan delta via mobil eller dator”.

Men det stämmer inte. Texten, som gick att läsa under fliken ”Bra att tänka på inför din förlossning”, är nu borttagen efter att Aftonbladet Family kontaktade regionen. De meddelar att en frisk partner visst får följa med på förlossningen.

”Frisk partner får följa med till förlossningen, det är den information som går ut till de blivande föräldrarna via mödravården och via vår Q&A på 1177. När det behövs finns det också möjlighet att ta med doula. Den text ni länkade till innehöll en tidigare formulering om förlossningsvård som vi tyvärr missat att uppdatera. Uppgiften är nu rättad och vi tackar för att ni uppmärksammade oss på felet”, skriver Hanna HK, presstalesperson för Region Stockholm i ett mejl.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

PODD Vad händer med coronatestningen?

Aftonbladet Daily pratar med Lena Mellin om hur testningen av coronaviruset hanteras i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY