Plockmat till buffén

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-30

Dra ner på kalorierna och duka buffébord med god plockmat ändå. Recepten är framtagna av Viktklubbs matkreatör Kristina Eriksson. De räcker till åtta vänner på festen.

FIKON OCH SKINKA MED HONUNGSYOGHURT

(Antal portioner: 8, 1 portion = 61 kcal)

4 st färska fikon i kvartar

1 dl turkisk yoghurt

1 msk honung

salt och peppar

8 skivor lufttorkad skinka eller rökt skinka

Instruktioner

Lägg de skurna fikonen på en skärbräda. Blanda turkisk yoghurt, honung, salt och peppar i en kopp. Lägg en klick av blandningen på varje fikon. Skär skinkan i 16 långsmala bitar. Snurra skinkan runt fikonen. Lägg fikonen på ett uppläggningsfat.

MELON- OCH MYNTASALLAD

(Antal portioner: 8, 1 portion=62 kcal)

800 gram vattenmelon skuren i kuber

50 gram machésallad

75 gram rödlök i bitar

2 msk finhackad mynta

75 gram smulad eller tärnad fetaost, 16%

Instruktioner

Om salladen serveras på ett buffébord räcker den till 8 personer annars till 4. Lägg vattenmelon och machésallad (eller annan liknande sallad) på ett uppläggningsfat. Strö på rödlök och mynta. Toppa med fetaost.

RÄK- OCH SAFFRANSPAJ

(Antal portioner:8, 1 portion = 260 kcal)

Antal portioner: 8

Pajskal:

Pajskal:

3 dl vetemjöl

50 gram margarin

0.75 dl Kesella lätt 1%

0.5 dl vatten

Fyllning:

200 gram skivad purjolök

200 gram skivade champinjoner

1 klyfta pressad vitlök

0.5 st finhackad röd chilifrukt

1 msk margarin, gärna flytande margarin

0.5 gram saffran

salt

400 gram skalade räkor

50 gram riven 17%-ig ost

3 st ägg

3 dl mellanmjölk 1,5 % fett

Instruktioner

Pajen räcker till 8 på ett buffébord eller 4 som lunch eller middag. Kör vetemjöl, margarin, kesella och vatten till en deg i en matberedare. Tryck ut degen i en smord pajform och ställ den kallt i 30 miinter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 225 grader. Fräs purjolök, champinjoner, vitlök och chilifrukt i en stor stekpanna. Tillsätt saffran och salt. Tillsätt räkorna när grönsakerna fått lite färg. Bred ut alltsammans i pajskalet. Strö på osten. Vispa ihop ägg och mjölk. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajen i ytterligare 30 minuter.

PASTASALLAD MED HÄRLIG ÖRTDRESSING

(Antal portioner: 8, 1 portion=230 kcal)

280 gram valfri pasta, tex skruvar eller gnocchi, ev glutenfri pasta

200 gram squash i tunna skivor

2 st paprikor i fina strimlor

100 gram fint skurna champinjoner

20 st svarta oliver

20 blad basilika färsk

50 gram riven färsk parmesanost

Örtdressing:

0.75 dl finhackad bladpersilja

1 msk finhackad färsk mynta

3 msk rapsolja

0.5 msk pressad citron

0.5 st finhackad chili

1 klyfta pressad vitlök

2 krm salt

1 msk vatten

Instruktioner

Koka pastan, skölj och låt den svalna. Blanda pasta, squash, paprika, champinjoner, oliver och basilika på ett uppläggningsfat. Strö på riven parmesanost. Blanda finhackad persilja, finhackad mynta, rapsolja, citron, finhackad chili, vitlök, salt och vatten i en mixer. Kör mixern i några sekunder. Ringla dressingen över pastasalladen.