Pest eller kolera?

Uppdaterad 2014-10-23 | Publicerad 2014-10-21

Hoppsan. Det hade visst varit bättre att dubbeldippa.

När det inte finns något riktigt bra alternativ – vi löser livets små dilemman.

Gå i (helt) platta skor ELLER alltid ha klackar?

Välj klackar, förutsatt att klacken inte är mer än tre centimeter hög. Det är nämligen en optimal klackhöjd, menar Inger Ninnard, arbetsterapeut och verksamhetschef för Podoshop Fothälsan AB i Stockholm.

– Allt för höga klackar belastar fotens främre del allt för hårt och kan orsaka fot- och/eller ryggproblem för många, säger Inger Ninnard.

Men hon höjer också ett varningens finger för de trendiga platta skorna, som converse och ballerinaskor. Många drabbas av hälsporre, hälsenebesvär och benhinnebesvär till följd av helplatta skor.

– Ryggen kan också ta stryk, framför allt ländryggen blir påverkad av platta skor, säger Inger Ninnard.

– Höga klackar och ballerina till fest men inte hela dagen. Som ung kan man gå i alla skor men med åldern uppstår problemen.

Förlåt, jag gjorde fel.

Erkänna att man gjort fel på jobbet ELLER vara tyst?

Erkänn dina misstag, på sikt ökar det förtroendet för dig bland både kollegor och chefer. Enligt en arbetsplatsundersökning från Krauthammer Observatory som kom för några år sedan tycker anställda generellt att deras kollegor, chefer i synnerhet, bör bli bättre på att erkänna sina fel. Hela 92 procent tyckte enligt undersökningen att cheferna borde bli bättre på att spontant tala om när de gjort fel och att det skulle öka förtroendet mellan chef och anställd.

Genom att vara ärlig gör du det lättare för folk omkring dig att se dig, individen, bakom misstagen. Få människor är så kallhamrade att de inte kan skilja på

person och sak på jobbet, under förutsättning att du inte gör bort dig dagligen är det alltså smartast att köra pudeln.

Stoppa fingret i dippen ELLER dubbeldippa?

Dubbeldippa, om du dippar bland folk. Inte för att det är ett dugg fräschare än att äta mat med händerna utan för att det åtminstone ser en aning mindre äckligt ut för den som råkar bevittna snedsteget.

Beroende på var dina små tassar varit under dagen kan de vara både större och mindre bakteriehärdar än den morotsstav som åkt in i munnen och vänt. Men rent bakteriellt är kampen mellan pekfinger och en salivindränkt morot ganska jämn – på ett högst ohygieniskt sätt. Hoppet står i stället till dina medmänniskors förmåga till medkänsla. Ett dubbeldipp i all enkelhet är mycket lättare att bortförklara (vi har alla varit där) än det faktum att lilla fingret alldeles ensamt letade sig ned i vitlökssåsen på kalaset.

Mia Sahl

Följ ämnen i artikeln