VIKTIGA vänner

Publicerad 2014-08-21

Du vinner på att ge dina vänner mer av din tid.

Det är nämligen inte bara roligt att umgås med nära och kära – de är livsviktiga för oss!

Rachel, Ross, Monica, Chandler, Joey och Phoebe … Karaktärerna i den ikoniska tv-serien ”Vänner” kändes efter tio säsonger som våra egna kompisar. Dråpliga, knasiga, knäppa, känslosamma, mänskliga, roliga och alltid lojala och stöttande mot varandra.

Och även om våra egna, verkliga liv kanske inte alltid är lika färgsprakande och skrattframkallande som de i tv-rutan så känns en fråga ändå relevant: Vad vore vi utan våra vänner? Utan gemenskap, förtroenden, skratt och samarbete. Ensamma, ledsna, isolerade. Ja, till och med sjuka enligt boken ”Den sociala hjärnan” av hjärnforskaren Katarina Gospic.

Den deppighet man kan känna när man inte har träffat sina vänner under en längre tid, på grund av en vardag där familj, jobb och måsten tar all tid – den är med andra ord inte inbillning.

Det är dags att styra upp kompisträffar lite oftare, börja dejta sina vänner för att öka välbefinnandet helt enkelt! Och det fungerar verkligen (förutsatt att du har vänner som du gillar och som ger dig energi, förstås).

Käka frukost med en kompis

En som har gjort just detta är Cecilia, 36. Hon insåg att hon åtsidosatte sina vänner under de första stressiga småbarnsåren och har nu ändrat på det, eftersom hon vet hur viktiga hennes vänskapsrelationer är för att hon ska må bra. Tillsammans med sina vänner har hon lyckats hitta kreativa lösningar i den fullbokade vardagen för att kunna ses och höras mer.

– Jag brukar äta frukost med en kompisföre jobbet ibland. Vi går upp lite tidigare och så äter vi tillsammans och hinner prata helt ostört i en dryg timme. Kan verkligen rekommenderas!

Och med några andra vänner har hon som rutin att ringa varandra på väg till eller från jobbet, eftersom de allihop promenerar till sina kontor. På så sätt har de hittat en naturlig ventil för vänskap, mitt i dagens hektiska schema.

Däremot blir det inte så ofta tid till att träffas på kvällstid. Trötthet och småbarn som ska läggas (och vakna i ottan …) sätter käppar i hjulet.

– Men jag brukar försöka få till en middag på stan med kompisar åtminstone en gång var tredje månad, tillägger Cecilia.

Jag är för att vi är

Så vad är den vetenskapliga förklaringen till att det som Cecilia och hennes kompisar lägger så mycket tid på är så himla vikt­igt?

Katarina Gospic inleder sin bok med det afrikanska uttrycket ubuntu, vilket betyder ”jag är för att vi är.” Hon förklarar det med ett exempel från cellernas värld. För precis som att kroppens celler och organ samarbetar för att få kroppen att fungera behöver vi människor varandra för att överleva, i familjen och i samhället.

Vi lever längre ihop!

Motsatsen till samarbete är när egoistiska cancerceller roffar åt sig all näring och växer på bekostnad av friska celler. Något som visar att brist på samarbete och att helt strunta i andra faktiskt får dödlig utgång.

”Jag brukar tänka på samarbetet mellan både celler och människor som musik”, skriver Katarina Gospic. ”Beroende på vilka melodier de spelar och om dessa går i dur eller moll så bidrar de till olika upplevelser i våra hjärnor.”

Bättre självkänsla

Vänner är också bra för den berömda självkänslan. Den förändras nämligen beroende på hur andra utvärderar oss. Genom att vara en del av en grupp ökar självkänslan, och en grupp som samarbetar är bättre att ingå i än en där man tävlar mot varandra.

Personer som har ett socialt umgänge är dessutom friskare och lever längre. När vi blir isolerade blir vi allt mer känsliga för att drabbas av allt från förkylningar till depression och allvarliga sjukdomar. Varför då? Jo, att inte få vara med betyder att personer har gjort en negativ bedömning av oss, vilk­et vi upplever som ett hot mot vår person. Inflammationer triggas i kroppen och försämrar vår antiinflammatoriska kapacitet.

Men hur gör man för att skaffa vänner då? Ett råd från ”Den sociala hjärnan” är att satsa på första intrycket, ha ett inbjud­ande kroppsspråk och en vänlig mimik. Om vi lär oss att någon är snäll och varm har det genom historien visat sig vara viktigt för vår överlevnad att bli kompis med denna. Motsatsen gäller med personer som vi uppfattar som kyliga och elaka.

Vänner som oss själva

En annan framgångsfaktor är att lyssna på den andra, det gör att hen känner sig sedd, viktig och bekräftad. Och kanske viktigast av allt: ge frihet och självständighet! Ingen gillar när någon annan vill bestämma över ens liv in i minsta detalj.

Hur är det då med påståendet lika barn leka bäst, stämmer det? Ja, menar Katarina Gospic, vi gillar personer som påminner om oss själva. Det skapar igenkänning och gör oss trygga.

Gemensamma beröringspunkter gör relationen djupare helt enkelt. Så vänta inte, ring den där kompisen som du har så mycket gemensamt med, på en gång!

Visste du att…

… bristen på sociala relationer är en lika viktig hälsofaktor att ta hänsyn till som alkoholkonsumtion och rökning? En studie med över 300 000 deltagare visar att människor med starka sociala relationer lever längre.

Vad innebär det att klicka med någon?

Spegelneuroner i våra hjärnor hjälper oss att automatiskt härma den person vi observerar och ställa in oss på samma frekvens. När vi efterapar en person som ler och skrattar skickas nervceller till hjärnan som frisätter lyckoämnen.

 Källa: ”Den sociala hjärnan”, Katarina Gospic.

CAROLINA CHREISTI ERIKSSON

Följ ämnen i artikeln