”Vill trivas med min kollega”

Publicerad 2014-10-28

Mia Törnblom svarar på läsarnas frågor om inre hälsa

Skriv till Mia! Har du ett huvudbry som du vill att Mia Törnblom ska hjälpa dig med? Mejla oss på mia.wellness@aftonbladet.se. Märk mejlet ”Fråga Mia!”.
 

Mia Törnblom skriver böcker, föreläser och utbildar tillsammans med sin man i ledarskap och medarbetarutveckling. I Wellness vill Mia inspirera, motivera och dela med sig av sina erfarenheter.

Hej Mia! Jag brukar inte stöta mig med någon men det finns en kollega som jag bara inte funkar med. Det började med att vi inte direkt hade något att prata om och det blev lite tryckt stämning när vi var ensamma. Men för ett par veckor sedan skällde hon ut mig ordentligt. Skrek att jag var usel på mitt jobb och bara malde på om hur dålig jag var för ett litet fel. Jag hade gjort ett räknefel och tog på mig allt ansvar. Men sedan dess hackar hon på mig för varenda liten grej. Som om hon tar varje tillfälle i akt att vara snorkig och elak. Jag har börjat få ont i magen varje gång jag vet att vi har ett projekt tillsammans. Jag älskar mitt jobb i övrigt. Vad ska jag göra? 

Hälsningar Karin

SVAR: Hej Karin! Tack snälla för ditt förtroende och för din ärlighet.

Få av oss har möjligheten att bestämma exakt vilka kollegor vi ska arbeta med. Självklart är det en del av att vara vuxen att behöva acceptera att andra är som de är. De flesta grupper som ska prestera tillsammans mår bra av att individerna är olika och på så sätt kompletterar varandra. Enklast har vi för att tycka om personer som liknar oss själva, det finns det väldigt mycket forskning på. Samtidigt säger forskningen att just mångfald är det bästa för både lönsamhet och kreativitet.

Men nu låter det inte som att det bara handlar om att inte ”gilla” en kollega. Jag uppfattar det som att du till och med är rädd för henne och det är såklart allvarligt. Ibland kan vi känna oss osäkra i relation till en kollega eller chef men att orsaken egentligen är att vi har som ambition att bli omtyckta. Detta gör oss osäkra men åter­igen känns det inte som att det är så i ditt fall.

Det är klart att du ska trivas på jobbet. 
Ta mod till dig och red ut konflikten. 
Det kan kännas jobbigt, men hellre jobbigt för stunden än ständigt.
 Foto: THINKSTOCK

Precis som du säger, hon är arg och elak mot dig, och självklart kan och ska du inte acceptera det. Egentligen vill jag fråga dig fler saker: Har du sagt till henne hur du känner? Vad sa du? Hur reagerade hon? Har du berättat för någon annan? Vem då? Vad säger de andra? Är det fler än du som har problem med den här kvinnan?

Som du förstår behöver jag egentligen mer detaljerad information för att kunna ge det bästa rådet. Men för att hjälpa dig så gott jag kan vill jag förtydliga att du inte på något sätt ska behöva acceptera den situation du befinner dig i. Vid en konflikt är det allra bäst att börja med personen det gäller, ibland är personer otrevliga mot oss utan att de själva inser hur de uppfattas. Alla har inte en glasklar självbild och då kan ett sådant samtal räcka. Hon kanske är under extrem press och blir därför kortfattad och elak mot sin omgivning utan att vara medveten om det.

Om du är rädd för att säga till henne behöver du prata med din chef, säg som det är men försök att vara kortfattad, saklig och utgå ifrån din egen situation. Säg hellre ”jag upplever att…” i stället för ”hon är en skata!”. 

För att säga till i en sådan här situation krävs det en hel del mod, så kortfattat – samla mod till att säga som det är. Situationer som denna går sällan över av sig själva och många gånger handlar det om missförstånd.

Så hanterar du en konflikt på jobbet

Börja med att ta en ärlig titt på dig själv. Det finns ingenting enklare än att se vad andra gör för fel eller vad de borde göra som de inte gör. Men sällan sker förändring genom att göra andras inventering, i stället börjar vi med oss själva.

Har jag någon del i konflikten?

Har jag varit tillräckligt tydlig?

Har jag bett om hjälp?

När vi sett vår egen del är det dags att på ett konstruktivt sätt kommunicera med den eller dem konflikten berör.

En viktig regel är att ta negativ kritik mellan fyra ögon, men att gärna ta positiv kritik inför andra.

Ställ dig alltid frågan: vill jag ha rätt eller vill jag ha förändring?

Det är alltid en fördel att kommunicera i jagform i stället för duform: ”Jag upplever att…” hellre än ”Du gör fel”.

Följ ämnen i artikeln