Superkvinna, du bränner ut dig

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-06-04

Sjukskrivningarna ökar lavinartat bland karriärkvinnor

Är du kvinna, ung och ambitiös? Då lever du farligt.

Ny statistik visar att utbrändheten ökar lavinartat bland unga kvinnor i karriären.

Krav på att lyckas, såväl på jobbet som privat, gör att allt fler unga kvinnor i karriären blir långtidssjukskrivna.

Långtidssjukskrivningarna bland personer under 35 år har ökat med 400 procent på fyra år. Största ökningen står gruppen unga högavlönade kvinnor för. Där har de långa sjukskrivningarna nära 50-faldigats. Det visar en undersökning som tjänstepensionsföretaget Alecta har gjort.

Föga förvånande är det stress och utbrändhet som ligger bakom sjukskrivningarna till största delen.

Men vad är det som gör att unga, välutbildade kvinnor bränner ut sig?

- Det är en kombination av hur samhället, arbetslivet, personligheten och hur det privata livet ser ut. Det är till exempel oerhört svårt att förena familjeliv med ett heltidsjobb, vilket ofta krävs för att man ska kunna avancera, säger Fredrik Bengtsson, psykolog, organisationskonsult och författare till boken "Att få livet att gå ihop - yngre karriärmänniskors arbets- och livsvillkor".

Problem med självkänslan

Men framför allt är det en generationsfråga, menar Fredrik Bengtsson.

- I och med kunskapssamhället har vi fått en frihet att välja livsstil. Alla kan studera och förverkliga sig själva i dag. Nackdelen är att vi "är våra prestationer". Vi får problem med självkänslan och tycker inte att vi är något när vi inte presterar och är duktiga. Det gäller både hemma och på jobbet. Vi vill ha ett bra jobb, familj, hus, trädgård och vi vill resa och satsa på våra hobbyer. Vi ska hålla oss vältränade och vi vill ha koll på det senaste på bio- och restaurangfronten. Och vi ska laga god mat hemma och bjuda på gott vin...

Stressigast har kvinnorna eftersom det ofta är de som har huvudansvaret för hem och familj.

- Vi som är födda på 60- och 70-talen vill ha hela världen. Vi kan inte välja och välja bort, säger Fredrik Bengtsson, själv 30 år.

Men det är just det vi måste lära oss för att inte gå in i väggen, menar han.

Det gäller att titta på sitt liv och fundera på vad som verkligen är viktigt. Vad man vill prioritera. Är det jobbet eller familjen som är viktigast just nu? Finns det något som går att dra ner på eller göra på ett annat sätt?

Lära sig sätta gränser

Som psykolog och organisationskonsult vägleder Fredrik Bengtsson både individer och organisationer till en ökad medvetenhet om vad som framkallar stress och utbrändhet och hur man kan åtgärda det. Klienterna får genomgå ett program som bland annat handlar om att rita upp en livskarta för att bli medvetna om vad som kanske omedvetet driver dem.

- Många säger att de prioriterar familjen, när det i själva verket visar sig vara jobbet som går i första hand. En del blir ledsna över det. Men genom terapi kan personen få ökad självinsikt och lära sig att sätta gränser och satsa på det han/hon tycker är viktigast.

Det går nämligen inte att leva upp till alla de verkliga och inbillade krav samhället ställer på oss i dag, menar Fredrik Bengtsson, som ändå är optimistisk inför framtiden.

- Jag tycker att pendeln har börjat svänga mot mer andlighet och ett inre sökande. Förhoppningsvis leder det till ett mänskligare samhälle.

Så undviker du att bli utbränd

Anna-Lena Sventelius

Följ ämnen i artikeln