Aerobics ger positiva resultat på sömnen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-20

Äntligen kan alla miljoner som sover dåligt få sova gott igen! I varje fall om man ska tro senaste forskningen från USA. Enligt den så ger regelbunden aerobics-träning förättrad sömn, humör och vitalitet.

Studien genomfördes på 23 vuxna, de flesta kvinnor som alla var 55 år eller äldre. Gemensamt för alla deltagare var att de hade svårt att somna, och/eller sova gott hela natten utan uppvaknanden. Detta sömnmönster påverkade deras trötthet under dagen.

Liten studie med stor påverkan

Studien är liten i sig men samtidigt väldigt viktig eftersom den är den första att undersöka vilka effekter aerobics-träning har på vuxna som lider av Insomni. Ungefär 50 procent av personer i studiegruppens ålder klagar på trötthet och har kroniska insomni-symtom.

Resultaten visade en dramatisk förbättring av sömnen hos personer med sömnproblem jämfört med andra icke-medicinska "sömnmedel".

— Det här är viktig information för stora delar av befolkningen, säger chefen för Sleep Disorders Center Northwestern Medicine.

Ökar med åldern

Han får medhåll från huvudförfattaren bakom studien, Kathryn Reid som är forskare och professor på Feinberg.

— Insomni ökar med åldern. Vid medelåldern börjar sömnen att ändras. Så det är viktigt att vi hittar vägar till förbättrad sömn. I och med den här studien har vi lovande resultat som visar att aerobicsträning är en enkel strategi som hjälper folk att sova bättre.

Påverkar mentala hälsan

Sömn är en nödvändig del av en hälsosam livsstil, precis som näringsriktig mat och regelbunden träning. Genom att förbättra en persons sömn så kan dennes psykiska och mentala hälsa också bli bättre.

Deltagarna i stuiden delades in en aktiv och en en icke-aktiv grupp. I den aktiva gruppen fick man utöva aerobicsträning i 20 minuter fyra gånger i veckan eller ett 40-minuters pass fyra gånger i veckan under totalt 16 veckors tid. Aktiviteterna var allt från promenader och konditionscykling till trampmaskiner.

Mat och museum

Deltagarna i den andra gruppen sysslade med kreativa ett utbildande aktiviteter som exempelvis matlagning eller en guidad tur på ett museum. Detta gjorde dem tre till fem gånger i veckan under 45 minuters tid åt gången i totalt 16 veckor.

Båda grupperna fick utbildning i god sömnhygien som att ha svalt, tyst och mörkt i sovrummet, ha samma sovtider varje kväll och att gå upp ur sängen om de inte kunde sova.

Bättre sömnkvalitet

I den aktiva gruppen visade det sig att träningen förbättrade sömnen från otillräcklig sömnkvalitet till bra sömn. Enligt delatagrna själva i denna grupp, var de även mindre trötta under dagtid och mindre deprimerade än tidigare.

— Bättre sömn gjorde att de vaknade yutvlade och peppade påatt ta tag i dagen och vilja gör saker på ett annat sätt än tidigare, säger Reid.

Träning är bra för ämnesomsättningen, vikten, blodkärlen, hjärtat och nu även för sömnen.

Källa: Medical news today

Följ ämnen i artikeln