Skippa maten efter sockerfrossa?

Uppdaterad 2014-04-24 | Publicerad 2014-04-23

Pest eller kolera?

När det inte finns något riktigt bra alternativ – vi löser livets små dilemman.

Hoppa över middagen efter en sockerfrossig eftermiddag ELLER äta middag som vanligt  

Ät middag som vanligt, även om du fyllde magen med en maffig muffin för bara några timmar sedan. Fikabröd får ditt blodsocker att höjas snabbt, men leder ofelbart till ett lika snabbt och ganska omysigt blodsockerfall.

Den kropp som via okynnesmumsande fått ohälsosam studs på sin blodsockerkurva kommer med största sannolikhet att försöka möta svängningarna med mer hunger. Med andra ord – du kommer bli supersugen igen om några timmar.

För den som då avstått middag i ett försök att jämna ut matintaget finns stor risk att trilla dit på annat sött, fett och gott innan dagen är slut, för att kroppen tror att det är en bra idé. Men det är det inte.

Käkar du i stället middag som vanligt, gärna med mer protein och grönsaker än kolhydratrika livsmedel, så kommer blodsockerkurvan att plana ut och suget efter fler godsaker avta.

Använda en tampong från botten av väskan ELLER lämna kvar den befintliga ett par timmar extra

Om plasten runt tampongen är hel, utan hål eller revor, så är tampongen helt okej att använda även om den är lite väskluddig utanpå skyddsplasten. Men har bomullen börjat titta ut finns risk för att tampongen inte är ren – släng, använd den inte.

Under dagarna då du blöder mer kan du behöva byta ut tampongen var 2:a–4:e timme för att den inte ska läcka, men under dagar med mindre mens kanske det räcker att byta var 6:e–8:e timme.

– Du bör aldrig ha en tampong mer än 8 timmar. Tamponger orsakar inte infektioner, de är gjorda av material som inte gynnar tillväxt av bakterier och de påverkar inte den normala bakteriefloran i slidan, äger Susanne Andreasson, barnmorska och rådgivare hos Libresse.

Snyta sig hela tiden när man är förkyld ELLER diskret snörvla upp det som vill ut

– Snyt dig, men gör det försiktigt, förklarade Monica Tadros, öron-, näsa-, halsläkare vid Columbia University nyligen i tidningen Self.

Det är inte farligt att då och då svälja ner lite snor bakvägen i brist på snyt­möjligheter, exempelvis på ett möte.

Men generellt är det bättre att lugnt och försiktigt, i en mjuk näsduk, göra sig av med det som kroppen skickat ut via näsan. Att snyta sig häftigt kan göra att passagen till bihålorna retas och sväller upp, det kan göra förkylningen värre.

Efter en varm dusch är det bra att passa på att snyta sig ordentligt, ångan gör att allt klet i snoken lossar lättare. Avsvällande nässprej är en bra hjälp för den vars snorfyllda näsa rinner i okontrollerbart tempo.

Följ ämnen i artikeln